Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 19:07
BUSINESS & FINANCE

Στα χέρια Κινέζων επενδυτών η Paperpack

Φωτ. unsplash

Στην κινεζική Orlando – Equity Holding Limited αναμένεται να περιέλθει ο έλεγχος του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Paperpack ABEE, η οποία -σε επόμενο στάδιο- ετοιμάζεται να εξέλθει από το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Το deal θα πραγματοποιηθεί μέσω του βασικού μετόχου, Ιωάννη Τσουκαρίδη, ο οποίος διέθεσε το σύνολο της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο έναντι της τιμής των 6,66 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι για το 100% το αντίτιμο στα 26,3 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στα 6,01 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση κοντά στα 24 εκατ. ευρώ.

Στόχος η έξοδος από το Χ.Α.

Η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδόμαδας και τελεί υπό την αίρεση ορισμένων προϋποθέσεων.

Ο κ. Τσουκαρίδης αναμένεται να ανακηρυχθεί ως επίτιμος πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου, ενώ η Orlando σκοπεύει τα διατηρήσει ως έχει τα ανεξάρτητα μέλη του δ.σ., καθώς και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. 

Στο μεταξύ, ακόμη 15 μέτοχοι μειοψηφίας έχουν συμφωνήσει να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους στον νέο επενδυτή, έναντι -και πάλι- της τιμής των 6,66 ευρώ. Επομένως, μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η Orlando θα έχει αποκτήσει τον έλεγχο του 90,02% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος, σε επόμενο στάδιο, είναι η διενέργεια Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης, η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) και η τελική έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ποια είναι η Orlando

Η Orlando-Equity Holding Limited είναι 100% θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF, η οποία έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική και την νότια Ευρώπη. Διαχειριστής του fund είναι η κινεζική China-CEE Management S. r.l. και επενδυτικός σύμβουλος του fund είναι η CEE Equity Partners Limited.

Τα οικονομικά μεγέθη της Paperpack

Κατά το 9μηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών της Paperpack ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ έναντι 14,1, εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 7,80% .

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA)  διαμορφώθηκαν σε 3,288 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 1,919 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, η καθαρή κερδοφορία, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε σε 1,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,358 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η Paperpack απασχολεί συνολικά 162 άτομα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ο κ. Ιωάννης Τσουκαρίδης (ενεργώντας επίσης και για λογαριασμό των μελών της οικογένειάς του, Βεατρίκης και Τζουλιάννας Τσουκαρίδη) συμφώνησε να πωλήσουν τη συμμετοχή τους στην Εταιρία, στην Orlando-Equity Holding Limited (ο “Επενδυτής”), σε τιμή ευρώ 6,66 ανά μετοχή. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2020, και τελεί υπό την αίρεση ικανοποίησης ορισμένων προϋποθέσεων. Ο Επενδυτής σκοπεύει να διατηρήσει τον κ. Ιωάννη Τσουκαριδη ως Επίτιμο Πρόεδρο του Δ.Σ., τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της Εταιρίας.

Δεκαπέντε ακόμα μέτοχοι της Εταιρίας έχουν αναλάβει την υποχρέωση να πωλήσουν τις μετοχές τους στον Επενδυτή, μαζί με την οικογένεια του κ. Ιωάννη Τσουκαρίδη, στην ίδια τιμή. Επομένως, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Επενδυτής θα έχει αποκτήσει το 90,02% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας και, ως εκ τούτου, θα υποχρεούται στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, σύμφωνα με το Ν. 3461/2006, όπως ισχύει. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, ο Επενδυτής σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze-out) και να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της Εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Orlando-Equity Holding Limited είναι 100% θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις επένδυσης 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Κεντρική και την Νότια Ευρώπη. Διαχειριστής του fund είναι η China-CEE Management S.? r.l. και επενδυτικός σύμβουλος του fund είναι η CEE Equity Partners Limited.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννης Τσουκαρίδης: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να μεταφέρω το μέλλον της PAPERPACK στην εταιρία ORLANDO EQUITY HOLDING LTD. Η δέσμευση των επενδυτών για καινοτομία & νέες επενδύσεις, συνάδει απόλυτα με το όραμα μου για την εταιρία και θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές της PAPERPACK, προς όφελος των πελατών, προμηθευτών και εργαζομένων. Παράλληλα, η διατήρηση της επιτυχημένης ομάδας του Management, διασφαλίζει την επόμενη ημέρα και την ομαλή μετάβαση».

«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Paperpack και πιστεύουμε ότι η τρέχουσα ομάδα Management, μαζί με την σύνεση και υποστήριξη του κ. Ιωάννη Τσουκαρίδη, θα στέψει με επιτυχία αυτήν την πρώτη επένδυση του fund στην Ελλάδα», σχολίασε ο Dario Cipriani, Διευθυντής Επενδύσεων της CEE Equity Partners Limited.

Η MP Corporate Finance και η PotamitisVekris δικηγορική εταιρία ενήργησαν ως σύμβουλοι του κ. Ιωάννη Τσουκαρίδη και η εταιρία δικηγόρων «ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ» ως σύμβουλοι της Orlando-Equity Holding Limited για τη συναλλαγή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News