Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 15:22
ΕΑΕΕ

Ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας: Τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας: Τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Σημαντικά υψηλότερες από τα 110 εκατ. ευρώ – σύμφωνα με την αρχική αποτίμηση – θα είναι οι αποζημιώσεις για ζημίες εντός του 2021, τις οποίες θα καταβάλει η ελληνική ασφαλιστική αγορά για τα συμβόλαια που εκδόθηκαν το 2021, όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας. Η εκτίμηση των 110 εκατ. ευρώ αφορά μόνο τις ζημιές που συνέβησαν μέσα στο 2021 και αναμένεται να αυξηθεί όταν πλέον θα έχουν λήξει όλα τα συμβόλαια.

Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1,3 εκατ. συμβόλαια Ασφάλισης Περιουσίας το 2021, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων (1 εκατ. ή 82,7%) αφορούσε κατοικίες. Για τα συμβόλαια αυτά δηλώθηκαν 15.802 ζημιές εντός του 2021, πληρώθηκαν αποζημιώσεις 34,7 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 75,8 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 492,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 123,4 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 369,2 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους. Τα συμβόλαια των λοιπών κινδύνων (δηλαδή εκτός των κατοικιών) διαχωρίστηκαν ανά ύψος ασφαλισμένων κεφαλαίων σε: ασφαλισμένη αξία μέχρι και 1 εκατ. ευρώ, μεταξύ 1 έως και 3 εκατ. ευρώ, μεταξύ 3 έως και 10 εκατ. ευρώ, και άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας: Τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις-1

Τα συμβόλαια των λοιπών κινδύνων (δηλαδή εκτός των κατοικιών) διαχωρίστηκαν περαιτέρω σε συγκεκριμένες ομάδες ανά είδος δραστηριότητας, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Κατανομή λοιπών ασφαλισμένων κινδύνων (πλην κατοικιών) 2021

Ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας: Τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις-2

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. Ε. Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ ανέφερε : «Από την έρευνα της Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και αναλύσεις, προκύπτει η σημαντική συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία των περιουσιών ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρώτη εκτίμηση των 110 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων αφορά μόνο τις ζημιές που συνέβησαν μέσα στο 2021 και αναμένεται να αυξηθεί όταν πλέον θα έχουν λήξει όλα τα συμβόλαια.».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News