Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 18:05
ΟΔΔΕΧ

Από 8 έως 12 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων το 2021

Στα 31 δισ. το ταμειακό απόθεμα της χώρας

Από 8 έως 12 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων το 2021

Το ποσό των 8 έως 12 δισ. ευρώ θα δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2021, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, οι νέες εκδόσεις θα είναι μεσαίας και μεγάλης διάρκειας, με στόχο τη μείωση του μεριδίου των έντοκων γραμματίων. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 -μέσω πέντε διαφορετικών εκδόσεων- αντλήθηκαν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές συνολικά 12 δισ. ευρώ, με τις υποβληθείσες προσφορές να διαμορφώνονται σε σχεδόν 77 δισ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία

Λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η αναλογία χρέους / ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 181% το 2019 στο 208% το 2020. Σε ονομαστικούς όρους, η άνοδος εκτιμάται κατά 8 δισ. ευρώ σε 339 δισ. ευρώ. Από το 2021, ωστόσο, αναμένεται εκ νέου αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Την ίδια ώρα, χάρη στο ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής του (σ.σ. μεγάλες ωριμάνσεις, χαμηλά επιτόκια), το ελληνικό χρέος αξιολογείται από τον ΟΔΔΗΧ ως απολύτως βιώσιμο. Στα θετικά προσμετράει και το γεγονός ότι το 97% του χρέους διαθέτει σταθερά επιτόκια, γεγονός το οποίο περιορίζει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις αναχρηματοδότησης. 

Το ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής

Το 78% του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, παραμένει σε χέρια του επίσημου τομέα (σ.σ. κράτη, οργανισμοί), ενώ μόλις το 22% βρίσκεται σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται στα 20 χρόνια, ενώ των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ανέρχεται σε μόλις 7,7 χρόνια.

 Από 8 έως 12 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων το 2021-1

Παράλληλα, ο ετήσιως κόστος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, παραμένει κάτω των 12 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τη ζήτηση των 77 δισ. ευρώ, η οποία καταγράφηκε στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων του 2020.

Τι θα γίνει με τα έντοκα γραμμάτια

Όσον αφορά τα έντοκα γραμμάτια, ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει το μέγεθός τους σε 11,8 δισ. ευρώ -έως τα τέλη του 2020.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση του συγκεκριμένου αποθέματος κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2021, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να περιορίσει τους κινδύνους στην αναχρηματόδηση του βραχυπρόθεσμου χρέους. 

Από 8 έως 12 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων το 2021-2

Τα ταμειακά αποθέματα

Στο μεταξύ, η Ελλάδα επωφελείται σημαντικά από την ύπαρξη σημαντικού ταμειακού αποθέματος, το οποίο έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, χάρη:

  • Στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων
  • Στην τελική εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας
  • Στα πρωτογενή πλεονάσματα 

Τον Δεκέμβριο του 2020, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες καθ’ όλη της διάρκειας του έτους, το ταμειακό «μαξιλάρι» του κράτους παρέμεινε στα επίπεδα των 31 δισ. ευρώ. 

Στα ίδια επίπεδα με την Ε.Ε. το κόστος αποπληρωμής

Την ίδια ώρα, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ως αναλογία επί των κρατικών εσόδων, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 10,9% το 2012 στο 6,3% το 2019 και στο 6,5% το 2020. Κι αυτό μάλιστα, παρά τη συρρίκνωση των εσόδων στο τρέχον έτος. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το προφίλ αποπληρωμής του χρέους βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., ενώ είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών που αξιολογούνται με «Baa3».

Γ.Χ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News