Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 22:55
BUSINESS & FINANCE

Έρχεται ύφεση; Πόσα χρήματα θα πρέπει να βάλετε στην άκρη

Έρχεται ύφεση; Πόσα χρήματα θα πρέπει να βάλετε στην άκρη

Με την απειλή της ύφεσης να υποφώσκει, οικονομικοί αναλυτές δίδουν συμβουλές για το πώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένων και των μετρητών που πρέπει να βάλουν στην άκρη για έκτακτη ανάγκη.

Το μέλλον μπορεί να είναι αβέβαιο, όμως με τόση μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά, το συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό, τη γεωπολιτική ένταση και τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς, ο βαθμός εμπιστοσύνης των Αμερικανών απέναντι στην οικονομία έχει υποχωρήσει σημαντικά.  

Περισσότεροι από το ήμισυ των Αμερικανών ανησυχούν τώρα για το επίπεδο της αποταμίευσης που διαθέτουν προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε έκτακτες καταστάσεις, ποσοστό αυξημένο από το 44% του 2020, σύμφωνα με έρευνα της Bankrate που έγινε τον Ιούνιο. 

Πολλοί δε ανησυχούν μήπως τα χρήματά τους δεν φθάσουν: Περίπου το ένα-τρίτο έχει βάλει στην άκρη χρήματα που μπορούν να καλύψουν έξοδα διάρκειας μικρότερης των τριών μηνών και περίου το ένα τέταρτο δεν έχει καθόλου φυλάξει κάποια χρήματα για έκτακτη ανάγκη. 

Οικονομικοί σύμβουλοι προτείνουν κάποια αποταμίευση ανάλογα με το εισόδημα του καθενός: 

– Οικογένειες με διπλό εισόδημα

Η τυπική σύσταση για οικογένειες με διπλό εισόδημα είναι η εξοικονόμηση ενός ποσού για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης αξίας τριών έως έξι μηνών, σημειώνει ο Christopher Lyman, της Allied Financial Advisors. Το σκεπτικό είναι ότι ακόμα κι αν ένας εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια άλλα εισοδήματα για να βοηθήσουν την οικογένεια να ανταποκριθεί στα έξοδα.

– Μεμονωμένοι Εργαζόμενοι

Θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη έξι ή περισσότερους μήνες. Ωστόσο, τα νοικοκυριά με ένα μόνο εισόδημα μπορεί να αντεπεξέλθουν σε μία δύσκολη κατάσταση από αποταμιεύσεις ισοδύναμες με έξοδα έξι έως εννέα μηνών, είπε ο Lyman. Τόσο για τα νοικοκυριά με ένα εισόδημα, όσο και για τα νοικοκυριά με διπλό εισόδημα, ορισμένοι σύμβουλοι λένε ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν υψηλότερα αποθέματα μετρητών για να παρέχονται «περισσότερες επιλογές» και πρόσθετη ευελιξία σε περίπτωση απόλυσης εργασίας. Οι κύκλοι ύφεσης συμβαδίζουν συνήθως με υψηλότερη ανεργία και η εύρεση νέας εργασίας μπορεί να μην συμβεί άμεσα. 

Η Catherine Valega, σύμβουλος της Green Bee Advisory, προτείνει να μπουν στην άκρη μετρητά για την κάλυψη εξόδων ενός ή και δύο ετών. 

– Επιχειρηματίες

Εν μέσω μεγαλύτερης οικονομικής αβεβαιότητας, ο Lyman συνιστά στους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να προσπαθήσουν να αφήσουν στην άκρη τα επιχειρηματικά έξοδα ενός έτους.

«Η συμβουλή αυτή έσωσε αρκετούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από κλείσιμο λόγω της πανδημίας», είπε.

– Συνταξιούχοι

Με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το σχετικά χαμηλό επιτόκιο λογαριασμών ταμιευτηρίου, τα μεγάλα ποσά μετρητών μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση για τους συνταξιούχους. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν να διατηρούνται άμεσα διαθέσιμα τα έξοδα ενός έως τριών ετών.

«Το να έχεις επαρκή απόθεμα μετρητών είναι άκρως σημαντικό για να κάνεις τα χρήματά σου να διαρκέσουν στη συνταξιοδότηση», δήλωσε ο Brett Koeppel, ιδρυτής της Eudaimonia Wealth.

Το να διαθέτουν αρκετά μετρητά μπορεί να περιορίσει την ανάγκη πώλησης περιουσιακών στοιχείων όταν η αγορά είναι καθοδική, ένα λάθος που θα μπορούσε να εξαντλήσει τα υπόλοιπα συνταξιοδότησής τους πιο γρήγορα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ύφεση; Αυτά είναι τα 4 πιο ασφαλή επαγγέλματα

Τι να κάνετε τα χρήματά σας στην εποχή του υψηλού πληθωρισμού

Το τέλος της αποταμίευσης: Γιατί οι νέοι δεν βάζουν τίποτα στην άκρη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News