Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 21:57
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση

Η επιδείνωση του πληθωρισμού και η οι ανησυχίες μήπως η Φέντεραλ Ριζέρβ χάσει την αξιοπιστία της ώθησαν τους αξιωματούχους της να προχωρήσουν σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε επανεπιβεβαίωση της πρόθεσής τους να θέσουν τις τιμές υπό έλεγχο, όπως έδειξαν τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τη συνεδρίαση της 14ης/15ης Ιουνίου. 

Μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση, τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,6% σε ετήσια βάση το Μάιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Fed ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έφθασε στο απόγειό του την Άνοιξη. 

«Οι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν… ότι η βραχυπρόθεσμη προοπτική για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκε σε σχέση με τη συνεδρίαση του Μαίου», αναφέρουν τα πρακτικά, δικαιολογώντας την αύξηση των 75 μονάδων βάσης και την κίνηση της κεντρικής τράπεζας για πιο «περιοριστική» νομισματική πολιτική. 

Με τα νοικοκυριά να δέχονται έντονες πιέσεις από τις αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, «πολλοί αξιωματούχοι έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ο αυξημένος πληθωρισμός να γίνει μόνιμος στην οικονομία, εάν οι καταναλωτές αρχίσουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητα της Fed να προσαρμόσει τη στάση της, όπως απαιτούν οι συνθήκες», σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. 

Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από το 1994 και η δέσμευση της Fed να κάνει περισσότερα, με τους διαμορφωτές πολιτικής να κρίνουν ότι μία αύξηση των 50 ή 75 μονάδων βάσης θα είναι η κατάλληλη και στην επόμενη συνεδρίαση. 

Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής ομόφωνα απέσυραν τις «κόκκινες γραμμές» μεταξύ των υποστηρικτών πιο ήπιας νομισματικής πολιτικής και των «γερακιών», γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεσή τους να ωθήσουν τα επιτόκια στα επίπεδα που θα κριθούν αναγκαία για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα πρακτικά δεν κάνουν καμία αναφορά στον κίνδυνο άμεσης ύφεσης και μάλιστα οι αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι τα στοιχεία έδειξαν πως το αμερικανικό ΑΕΠ συνέχισε να αναπτύσσεται στο τρέχον τρίμηνο, παρότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή. 

Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία και ότι η Fed με την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της θα έχει μεγαλύτερο του αναμενομένου αντίκτυπο στην οικονομία. 
   .
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε το μακροπρόθεσμο πληθωρισμό

Μέστερ: Είμαστε μόλις στην αρχή των επιτοκιακών αυξήσεων

Πάουελ: Πιθανή ακόμη και η ύφεση – Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιτοκιακές αυξήσεις

  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News