Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 15:18
BUSINESS & FINANCE

Η χώρα που έγινε πλουσιότερη εν μέσω κορωνοϊού

Η χώρα που έγινε πλουσιότερη εν μέσω κορωνοϊού

Μπορεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότερες χώρες να έγιναν φτωχότερες, ή έστω λιγότερο πλούσιες, αλλά υπάρχει μία χώρα, στην οποία η καθαρή περιουσιακή αξία των νοικοκυριών αντί να συρρικνωθεί, αυξήθηκε.

Ο λόγος για τη Δανία, όπου τα νοικοκυριά είδαν την περιουσία τους να εκτινάσσεται στα 930 δισ. δολάρια ή αλλιώς στα 5,66 τρισ. κορόνες.

Μάλιστα, κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2020, ο πλούτος των δανέζικων νοικοκυριών «αυγάτισε» κατά 709 δισ. κορόνες, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω την απώλεια 541 δισ. κορόνων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020.

Αποτέλεσμα ήταν τον Σεπτέμβριο η περιουσία των Δανών να είναι μεγαλύτερη κατά 168 δισ. κορόνες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, μάλιστα, ο πλούτος των Δανών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του έτους -παρά μάλιστα, το νέο lockdown που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Μία πρώτη εξήγηση αυτης της απρόσμενης εξέλιξης συνίσταται στο γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Δανών αφορούν κατά κύριο λόγο μετοχές και ομόλογα.

Έτσι, ωφελήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης ανά την υφήλιο.

Αυτή τη στιγμή, κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό στη Δανία διαθέτει πλούτο, αξίας 2 εκατ. κορόνων. Φυσικά, τα περιουσιακά στοιχεία των περισσότερων οικογενειών είναι λιγότερα από τον μέσο όρο, καθώς τα πλουσιότερα νοικοκυριά διαθέτουν σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου περιουσία.

Εξάλλου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το 43% των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων βρίσκεται στα χέρια μόλις του 10% του δανέζικου πληθυσμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News