Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 21:44
ΒUSINESS & FINANCE

IEA: Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν στο σχεδιασμό των πυρηνικών αντιδραστήρων

IEA: Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν στο σχεδιασμό των πυρηνικών αντιδραστήρων

Σε κυρίαρχο «παίκτη» στο τοπίο της καθαρής ενέργειας αναμένεται να αναδειχθεί η πυρηνική ενέργεια, όμως αυτό θα χρειαστεί συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπαϊρόλ. 

Στο μεταξύ, Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν στον χώρο αυτό. Από το 2017, το 87% των νέων αντιδραστήρων έχουν σχεδιαστεί από Ρώσους και Κινέζους. 

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται πολύ πίσω, καθώς 27 από τους 31 αντιδραστήρες που βρίσκονται υπό κατασκευή από το 2017 έχουν σχεδιαστεί από Ρώσους και Κινέζους», είπε ο Μπαϊρόλ. 

Ο Μπαϊρόλ χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια ως μία μοναδική ευκαιρία μέσα στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών διεθνών τιμών ενέργειας, των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας. Παρ΄όλα αυτά, η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι με τίποτε διασφαλισμένη, συμπλήρωσε. 

Για το λόγο αυτό, κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Προειδοποίησε ωστόσο ότι για να μπορέσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες να συμβαδίσουν με τις κινεζικές και ρωσικές πυρηνικές δραστηριότητες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων με έγκαιρο και οικονομικότερο τρόπο. 

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 32 χώρες και το 63% της παραγωγής ενέργειας από τον παγκόσμιο «στόλο» των πυρηνικών αντιδραστήρων προέρχεται από εγκαταστάσεις που χρονολογούνται τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Και αυτό, επειδή οι περισσότεροι από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες κατασκευάστηκαν ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με την ΙΕΑ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ζητά εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια

Ευκαιρία για την ενεργειακή «ολοκλήρωση» της Ευρώπης

Η Γερμανία δεν συμφωνεί να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη επένδυση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News