Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές καταναλωτικών αγαθών: Χάθηκαν 1,8 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

Μετοχές καταναλωτικών αγαθών: Χάθηκαν 1,8 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

Οι επενδυτές στον χώρο των καταναλωτικών αγαθών «μετρούν τις πληγές τους», αφού είδαν να εξανεμίζονται 1,8 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ο κλιμακούμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα αποθέματα έκαμψαν τα εταιρικά κέρδη. 

Ο δείκτης καταναλωτικών αγαθών του S&P 500 καταγράφει απώλειες 33%, στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο έτους έως σήμερα, σε μία αγορά που έχει «γονατίσει» από το αυξανόμενο κόστος και τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη S&P 500, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση και η ακρίβεια έχουν πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες. Ενδεικτά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν το Μάιο για πρώτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ο Matt Maley, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak + Co. θεωρεί ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, η αγορά θα υποχωρήσει περαιτέρω. 

Σε περαιτέρω πτώση

Οι μετοχές καταναλωτικών αγαθών είχαν την χειρότερη έναρξη έτους έως σήμερα

Πηγή: Bloomberg

 

Το «δράμα» άρχισε από τις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων, όταν εταιρείες, από τη Walmart έως τη Target, υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ετήσια κερδοφορία τους. 

Μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι τα καταστήματα είναι γεμάτα με προϊόντα, τα οποία όμως δεν αγοράζουν οι καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το αυξημένο κόστος καυσίμων και τις δαπάνες για προσλήψεις εργαζομένων, με μεγάλη πρόκληση τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. 

Η Etsy κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του κλάδου από τις αρχές του έτους έως σήμερα, της τάξης του 6%, καθώς το στήριγμα από τις online πωλήσει στη διάρκεια της πανδημίας δεν υφίσταται πλέον. Άλλοι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Bath & Body Works, Caesars Entertainment και Carnival. 

Consumer discretionary stocks have been the worst-performing sector this year
  

Οι μοναδικές μετοχές που σημείωσαν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο ήταν οι Dollar Tree, Dollar General Corp. και AutoZone, με άνοδο 11%, 4% and 3% αντίστοιχα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Allianz: Δαπάνες 500 ευρώ κόβουν τα νοικοκυριά – Τρύπα 70 δισ. στην κατανάλωση

Capital Economics: Τι μας λένε 40 χρόνια ιστορίας για τον κίνδυνο της ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News