BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις, χωρίς ρίσκο

Πέριξ των 785 μονάδων ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις, χωρίς ρίσκο

Επιλεκτικές κινήσεις, χωρίς ανάληψη ρίσκου, πραγματοποιούν από το πρωί οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει ρίξει ρυθμούς και να κινείται πέριξ των 785 μονάδων.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ήδη διανύουμε την εβδομάδα των Χριστουγέννων συμβάλλει στην -κατά παράδοση- συρρίκνωση του συναλλαγματικού τζίρου, ο οποίος μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι δεν ξεπερνούσε τα 20,2 εκατ. ευρώ. Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις επτά μονάδες -από τις 780 έως τις 787 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή (14.10), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συγκρατημένο άνοδο της τάξης του 0,51% και διαμορφώνεται στις 784,20 μονάδες, δηλαδή μόλις τρεις μονάδες άνω του κλεισίματος της Τρίτης, το οποίο επανέφερε τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 780 μονάδων (σ.σ. τη Δευτέρα είχε κλείσει στις 760 μονάδες).

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, σαφώς επηρεασμένες από το εορταστικό κλίμα, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται ελαφρώς κάτω του ορίου των 500 μονάδων. Μάλιστα, με εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς, οι μεταβολές των τραπεζικών μετοχών δεν υπερβαίνουν το +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,35% 0,9038 ευρώ
  • Attica Bank +0,65% 0,2315 ευρώ
  • Eurobank +0,80% 0,579 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,05% 2,114 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,61% 1,0685 ευρώ

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται τόσο το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής 2» για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία bad bank. Πρόκειται για δύο παραμέτρους, οι οποίες -σύμφωνα με αναλυτές- επιτρέπουν την εκδήλωση συγκρατημένης αισιοδοξίας για ένα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «άλλο τραπεζικό σύστημα» που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Αμφίρροπη μάχη στο ταμπλό

Στο ταμπλό, πωλητές και αγοραστές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με το εορταστικό κλίμα να έχει υπονομεύσει σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι, μοιραία, από την έναρξη της συνεδρίασης εκδηλώνονται μικρού εύρους τοποθετήσεις, οι οποίες αποφεύγουν το ακραίο ρίσκο. 

Από τις εισηγμένες, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Viohalco, η οποία μετά την χθεσινή ανοδική κίνηση (+4%), σήμερα παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 1,8%. Παράλληλα, η μετοχή της Coca-Cola δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum, καθώς ενισχύεται κατά 2,51%. Στο +2,63% βρίσκεται και η μετοχή του ΟΤΕ.

Όσον αφορά τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει την τιμητική της, ως απόρροια της εν εξελίξει διαμάχης ανάμεσα στους κύριους μετόχους, σημειώνει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,60%.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (14.10), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν αλλάξει χέρια μόλις 11,2 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 52,5 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία για το 2020

Η ελληνική αγορά βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ταραχώδους 2020, το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα: Τη βίαιη και ευρεία καθίζηση του Μαρτίου, τη στασιμότητα του καλοκαιριού, αλλά και τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά σχεδόν 14% σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται πέριξ του -40%.

Μετά τη διόρθωση της Δευτέρας (σ.σ. ο Γ.Δ. έχασε 40 μονάδες), η οποία έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν τα κέρδη του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, το επίπεδο στήριξης των 760 μονάδων κινητοποίησε τα αντανακλάστικά των αγοραστών, οι οποίοι από χθες ανέκτησαν και πάλι την υπεροπλία έναντι των πωλητών.

Το στοίχημα επομένως, είναι να διατηρηθεί αυτή η θετική ψυχολογία έως τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα ξένα κεφάλαια, τα οποία επενδύθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Λεωφόρο Αθηνών. Βέβαια, έως τότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σημάδια στασιμότητας, σενάριο το οποίο ενισχύεται από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών που παραδοσιακά καταγράφονται εν μέσω των εορτών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News