BUSINESS & FINANCE

Ενέργεια: Ψάχνουν λύσεις αλλά δεν βρίσκουν – Τι γίνεται στην αγορά των καυσίμων

Ενέργεια: Ψάχνουν λύσεις αλλά δεν βρίσκουν – Τι γίνεται στην αγορά των καυσίμων

Η ενεργειακή κρίση εντείνεται και η Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά για ακόμη μια φορά δεν πήραν ρηξικέλευθες αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Oι G7, βέβαια, κατά τις εργασίες τους που θα διαρκέσουν έως τη Τρίτη φαίνεται πως εξετάζουν την πρόταση να τεθεί πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόταση που στηρίζει θερμά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και υποστηρίζει ένθερμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Και ενώ οι ηγέτες  του G7 ψάχνουν  πιο σοβαρές λύσεις, την Παρασκευή αναμένονται τα πρώτα στοιχεία της Εurostat για τον πληθωρισμό  του Ιουνίου, με τις  τιμές της ενέργειας, όπως είναι λογικό, να εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να είναι  πρωταγωνιστές των αυξήσεων. 

Πόσο στοιχίζουν οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια στου Έλληνες 

Σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ισοζύγιο  των καυσίμων για τον Απρίλιο εμφάνισε έλλειμμα 901 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο, που άρχισε ο πόλεμος, ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ. Ποσά που θυμίζουν την κρίση του 2008 καθώς και τότε το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων ήταν κοντά σε αυτά τα επίπεδα. 

Το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει εδώ και μέρες τα 100 δολάρια  και μετά τα 120 δολάρια των δύο προηγούμενων εβδομάδων, πλέον βρίσκεται κοντά στα 108 δολάρια. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, πάντως, παρουσιάζει μια μικρή αποκλιμάκωση παρόλα αυτά δεν ισχύει το ίδιο και με το πετρέλαιο κίνησης, με την διαφορά πλέον μεταξύ αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης να είναι μόνο 13 λεπτά, εάν υπολογιστεί και η επιδότηση των 15 λεπτών που δίνεται στην αντλία.

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Κοινωνικό το πρόσημο στα μέτρα για τα καύσιμα

Καύσιμα: Ανοδικά η κατανάλωση παρά την αύξηση των τιμών

Τι είδε το CNBC στην Αθήνα: Ο φόβος των Ελλήνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News