Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 10:48
BUSINESS & FINANCE

Τι είδε το CNBC στην Αθήνα: Ο φόβος των Ελλήνων

Τι είδε το CNBC στην Αθήνα: Ο φόβος των Ελλήνων

Εκτενές ρεπορτάζ στις αναδυόμενες ανησυχίες των Ελλήνων για την αιφνίδια και μεγάλη άνοδο των τιμών δημοσίευσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το οποίο παρατηρεί ότι για ορισμένους πολίτες η κατάσταση που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες ξυπνά μήνες από τις πρώτες ημέρες της κρίσης χρέους.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου η χώρα βγήκε από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, ο κόσμος έχει αρχίσει ξανά να ανησυχεί για τις οικονομικές του προοπτικές, επισημαίνει το CNBC. Εξ ου και ορισμένοι είναι πιο προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουν τα χρήματά τους. «Ειδικά σε βενζίνη και τον ηλεκτρισμό. Ενώ παλιά συνήθως ξεχνούσα ανοιχτό τον θερμοσίφωνα, τώρα πρέπει να είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου», δήλωσε στο CNBC μία γυναίκα που ζει στην Ελλάδα. 

Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Περάσαμε ήδη μία δεκαετία πολύ πιεσμένοι οικονομικά και πιστεύω ότι θα είναι καταστροφικό να περάσουμε ξανά από αυτή τη διαδικασία. Κυρίως φοβάμαι για τον μισθό μου και εάν θα υπάρξουν ξανά περικοπές. Παράλληλα, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, ενώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν, και έχει γίνει πολύ δύσκολο να μπορέσω να συντηρήσω τον εαυτό μου».

Η δήλωση της γυναίκας αυτής φαίνεται να συνοψίζει τα συναισθήματα πολλών ακόμη Ελλήνων, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται ταχύτατα, όπως διαπιστώνει το CNBC. Ωστόσο, και παρότι γενικά οι προοπτικές ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι θετικές, οι αναλυτές δεν έχουν σημάνει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.

Ένας αναλυτής, μάλιστα, μιλώντας στο CNBC υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με την έναρξη της κρίσης χρέους και σημειώνει ότι η Αθήνα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις. Παράλληλα, όμως, όπως διαπιστώνουν και άλλοι αναλυτές που μιλούν στο CNBC, ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης για τους πολίτες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Κοκτέιλ» ανησυχιών για τους καταναλωτές: Ο Έλληνας στρέφεται στις προσφορές και σε φθηνές λύσεις

Allianz: Δαπάνες 500 ευρώ κόβουν τα νοικοκυριά – Τρύπα 70 δισ. στην κατανάλωση

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News