Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 15:14
BUSINESS & FINANCE

Γραφείο Προϋπολογισμού: Όχι σε γενικευμένα μέτρα στήριξης – Επιτοκιακός κίνδυνος για τα ιδιωτικά χρέη

Γραφείο Προϋπολογισμού: Όχι σε γενικευμένα μέτρα στήριξης – Επιτοκιακός κίνδυνος για τα ιδιωτικά χρέη

Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 7% που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, προβλέπει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Η έκταση της επιβράδυνσης θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την  επίδοση του τουρισμού, τον βαθμό ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, την επίπτωση  του αυξημένου κόστους ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι η επίπτωση στις δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού  χρέους θα είναι περιορισμένη και σταδιακή, όμως σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στον ιδιωτικό δανεισμό,  όπου ενδέχεται να υπονομευτεί η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. 

Αναφερόμενο στα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους, το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα  τρέχοντα έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. 

«Στις σημερινές συνθήκες δεν  υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων – όπως στην περίοδο της πανδημίας – καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν  τη χώρα μας ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές», τονίζει η έκθεση. «Η απαρέγκλιτη τήρηση της  δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφύγει η χώρα μας τις  χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής αστάθειας». 

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Το νέο βαρίδι που «ενεργοποιείται» από τον Ιούλιο

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η ανησυχία για το φυσικό αέριο

Πώς ο τουρισμός θα στηρίξει και τον μηχανισμό για το ρεύμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News