Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 09:52
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ενός μήνα – Έως 29 Ιουλίου οι υποβολές

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ενός μήνα – Έως 29 Ιουλίου οι υποβολές

Παράταση ενός μήνα δίνει το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επιβεβαιώνει σήμερα τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις είναι η 29η Ιουλίου. 

Για µια ακόµη χρονιά, ο Ιούλιος θα αποδειχθεί εξαιρετικά «βαρύς» µήνας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούµενοι θα πρέπει και να υποβάλουν φορολογική δήλωση, και να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωµής της επιστρεπτέας προκαταβολής και να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους: ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήµατος, ΦΠΑ και τη δόση ή το σύνολο (ανάλογα µε την απόφαση που θα ληφθεί) της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρµα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουµένους και ελεύθερους επαγγελµατίες, υπήρχε ένας ουσιαστικός λόγος για να καθυστερήσει η υποβολή: οι αλλεπάλληλες αναβολές στη δηµοσίευση των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στο ∆ηµόσιο λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Η ανάρτηση αναµένεται µέχρι το τέλος του µήνα οπότε οι επαγγελµατίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν το ποσό σε 96 άτοκες δόσεις ή αν θα καταβάλουν το εµφανιζόµενο ποσό εφάπαξ προκειµένου να τύχουν της πρόσθετης έκπτωσης του 15%.

Με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ο Ιούλιος θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά βαρύ µήνα καθώς, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθούν και τέσσερις διαφορετικοί φόροι, χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταµεία.

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022  και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Έως 29 Ιουλίου η πρώτη δόση

«Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν», αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31 η Δεκεμβρίου 2021.

Και υπενθυμίζει ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογικές δηλώσεις: H καθυστέρηση στα ειδοποιητήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το «μπλοκάρισμα»

«Κλειδώνει» η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Επιδότηση καυσίμων: «Κάντε φορολογική δήλωση για να πάρετε fuel pass»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News