BUSINESS & FINANCE

Intrum: Φόβοι για συσσώρευση οφειλών λόγω πληθωρισμού

Intrum: Φόβοι για συσσώρευση οφειλών λόγω πληθωρισμού

Φρένο στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στις προσλήψεις από τις επιχειρήσεις βάζει το ξέφρενο ράλι των τιμών, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία για τη συσσώρευση οφειλών. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τις πληρωμές που αναμένουν από τους πελάτες τους, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή αυτών. Επίσης ένα 58% ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις πληρωμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 65% έναντι 61% το 2021 ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για την ικανότητα των οφειλετών τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση Πληρωμών (European Payment Report) που διενήργησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum σε 11.000 επιχειρήσεις σε 29 χώρες. 

Το 68% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο στην Ευρώπη, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι ικανότητες εντός της επιχείρησης για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει εξάλλου ο ανασταλτικός χαρακτήρας του πληθωρισμού σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum το 46% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει ότι ο πληθωρισμός παρεμποδίζει την ανάπτυξή τους καθώς και την ικανότητά τους να εκμεταλλευθούν νέες ευκαιρίες. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών. Η απόκλιση μεταξύ του συμφωνηθέντος χρόνου πληρωμών και του πραγματικού παραμένει στα επίπεδα του 2021 για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (13 ημέρες διαφορά με τον συμβατικό χρόνο να είναι 37 ημέρες και τον πραγματικό 50 ημέρες), ενώ έχει αυξηθεί κατά μία ημέρα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών λιανικής και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Στην πρώτη περίπτωση η απόκλιση αυξήθηκε από τις 8 ημέρες το 2021 σε 9 ημέρες φέτος (24 ημέρες συμβατικός χρόνος και 32 πραγματικός) και στη δεύτερη από τις 12 πέρυσι σε 13 φέτος (49 ημέρες συμβατικός χρόνος και 62 ημέρες πραγματικός). 

Η συνέπεια στις πληρωμές ή ακόμη και η επιτάχυνση των χρόνων ολοκλήρωσης των συναλλαγών θεωρείται ότι έχει αλυσιδωτές θετικές συνέπειες. Σύμφωνα με το 75% των επιχειρήσεων κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα και οι ίδιοι να πληρώνουν γρηγορότερα τους δικούς τους προμηθευτές, το 70% θα βελτίωνε τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, το 68% θα διεύρυνε την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, το 44% θα προχωρούσε σε περισσότερες προσλήψεις. 

Ανάλογοι είναι οι προβληματισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Έξι στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το φαινόμενο της καθυστέρησης πληρωμών θα επιδεινωθεί φέτος λόγω πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. Επιπλέον, το 51% δηλώνει ότι ο πληθωρισμός εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχείρησης, το 55% ότι δυσχεραίνει την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων και το 58% ότι δυσκολεύει την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών. 

Διαβάστε επίσης: 

Περισσότερες ζημιογόνες επιχειρήσεις φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

ManpowerGroup: Επιφυλακτικοί οι Έλληνες εργοδότες στις προοπτικές προσλήψεων

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News