Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 07:24
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% φέτος – Οι συστάσεις

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% φέτος – Οι συστάσεις

Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,1% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος, όπως αναφέρει στην έκθεσή του για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του Article IV. Για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμός 1,2%. 

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση του κορωνοϊού, με την δυνατή δημοσιονομική απάντηση, την ευνοϊκή νομισματική πολιτική, τις προληπτικές πολιτικές και τη σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη να παίζουν ρόλο σε αυτό. 

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του δημοσιονομικού μείγματος και της εξυγίανσης των τραπεζών, σημειώνει το ΔΝΤ. Και κάνει αναφορά, επίσης, στην πρόωρη εξόφληση όλων των δανείων  που είχε δώσει. 

Το χρέος

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησής του φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα, σημειώνει το ΔΝΤ. Παρόλα αυτά, προειδοποιεί ότι η εξωτερική θέση της Ελλάδας είναι ελαφρώς πιο αδύναμη από ό,τι θα επιθυμούσε και σημαντικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές, ειδικά από την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η επιδίωξη συνετών πολιτικών και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την προώθηση μιας χωρίς αποκλεισμούς και πιο πράσινης ανάπτυξης.

Τα μέτρα στήριξης

Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική αλλά τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να εφαρμόζονται με στόχευση το 2022, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψει σε μία σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη προσαρμογή με πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι ευρείες επιδοτήσεις για το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πρέπει να αντικατασταθούν από στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων. 

Παράλληλα, το ΔΝΤ τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν οι επιπτώσεις των σχεδίων για μόνιμες μειώσεις στις εισφορές και για κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. 

Οι αυξήσεις μισθών

Η αύξηση των δαπανών για την υγεία και των δημόσιων επενδύσεων θα πρέπει να διατηρηθεί, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Ταμείο. 

Στο μέτωπο των τραπεζών, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να έρθει από την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου και συνέστησε την ενίσχυση των κεφαλαιακών buffers και της ποιότητας κεφαλαίων. 

Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει τη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, όμως τονίζει πως πρέπει να παρακολουθούνται οι πιθανές επιπτώσεις της στον πληθωρισμό και την ανεργία των νέων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News