Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 21:59
BUSINESS & FINANCE

EKT: Γιατί πώλησε το ομόλογο της γερμανικής Adler

EKT: Γιατί πώλησε το ομόλογο της γερμανικής Adler

Σε μία σπάνια κίνηση προέβη η ΕΚΤ πωλώντας ένα εταιρικό ομόλογο από το χαρτοφυλάκιό της στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όμως δεν υπήρχε ανάγκη να ρευστοποιήσει. Πρόκειται για ομόλογο της προβληματικής γερμανικής εταιρείας Adler Group που δραστηριοποιείται στο real estate. 

Η ΕΚΤ αποτελεί τον τελευταίο κάτοχο του συγκεκριμένου εταιρικού ομολόγου που αποφασίζει να περιορίσει την έκθεσή του στη γερμανική εταιρεία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σε μία εξέλιξη που αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση της Adler. Το χρέος της ήταν μέχρι πρόσφατα επιλέξιμο για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων.

«Το αμφιλεγόμενο ομόλογο της Adler δεν πληροί πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ευρωσυστήματος και συνεπώς δεν μπορεί πλέον να διακρατηθεί», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κίνηση αυτή είναι σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, βάσει του οποίου η νομισματική αρχή «μπορεί να επιλέξει, χωρίς όμως να υποχρεούται, να πωλήσει τους τίτλους που διακρατεί σε περίπτωση που χάσουν την επιλεξιμότητά τους». 

Στο παρελθόν, η ΕΚΤ είχε πωλήσει κατά το πλείστον αρκετά ομόλογα, από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια αγοράς του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ακόμη μία περίπτωση ομολόγου προβληματικής εταιρείας έλαβε χώρα στις αρχές του 2018, όταν η ΕΚΤ πώλησε τίτλους της Steinhoff International Holding NV, από τη στιγμή που η εταιρεία υποβαθμίστηκε σε καθεστώς υψηλού ρίσκου. 

Η Adler μπήκε φέτος στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών για έρευνα καθώς κατηγορήθηκε ότι διόγκωσε τεχνητά τις αποτιμήσεις ενεργητικού της. Ορισμένοι επενδυτές της Adler προσέλαβαν νομικούς συμβούλους και συγκρότησαν ομάδες πιστωτών τους τελευταίους μήνες με απώτερο στόχο να ανακτήσουν την χαμένη αξία των ομολόγων τους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News