Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 11:47
BUSINESS & FINANCE

Τα 5 soft skills που πρέπει να αναπτύξετε για να μη μείνετε πίσω

Τα 5 soft skills που πρέπει να αναπτύξετε για να μη μείνετε πίσω

Αισθάνεστε ότι έχετε μείνει πίσω στον τομέα σας και θέλετε να πάρετε προβάδισμα στη γεμάτη ανταγωνισμό αγορά εργασίας; Τότε, θα πρέπει να «ακονίσετε» τα soft skills.

Tα soft skills είναι οι δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε δουλειά και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Με τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στα εργασιακά, έχει αλλάξει και ο τρόπος που επικοινωνούμε και επιλύουμε προβλήματα, κάτι που χρειάζεται δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η σωστή επικοινωνία.

Ωστόσο, σε έρευνα του CFA Institute, το 39% των εργαζομένων ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εργασία τους είναι ότι οι εργοδότες δεν παρέχουν training για τα λεγόμενα soft skills.

Ακολουθούν οι πέντε «μαλακές» δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξετε.

Περιέργεια

Οι περίεργοι εργαζόμενοι προσπαθούν να αλλάξουν το status quo: ρωτούν έξυπνες ερωτήσεις που διευρύνουν μια ιδέα ή ένα project.

Οι άνθρωποι με περιέργεια βλέπουν νέες προοπτικές, οι οποίες είναι συνήθως κρυμμένες μέσα στην καθημερινότητα της εργασιακής ζωής. Αν αναπτύξετε την περιέργειά σας, θα μπορέσετε να βρίσκετε λύσεις πιο γρήγορα και πιο δημιουργικά.

Πώς θα την αναπτύξετε; Διαβάστε για κάτι που δεν γνωρίζατε πριν και είναι σχετικό με τη δουλειά σας, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη γνώση επί του θέματος.

Καινοτομία

Η περιέργεια δημιουργεί νέες ιδέες, αλλά είναι η καινοτομία που προωθεί τη συνεργασία που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια ιδέα.

Συνήθως, οι άλλοι εργαζόμενοι θέλουν να συνεργαστούν με τους καινοτόμους συναδέλφους τους. Επίσης, είθισται τέτοιοι εργαζόμενοι να ανταμείβονται για το καινοτόμο πνεύμα τους, είτε μισθολογικά είτε με την αναγνώρισή τους.

Για να γίνετε πιο καινοτόμος, οι συνάδελφοί και οι πελάτες σας είναι οι καλύτεροι συμμαχοί σας για να σκεφτείτε μοναδικές ιδέες. Συνεργαστείτε μαζί τους, δώστε έμφαση στο networking και κάντε συζητήσεις για τη δουλειά σας που ξεπερνούν τα καθημερινά καθήκοντά σας.

Ταχύτητα

Αφορά στη δυνατότητα να απορροφάτε γνώση γρήγορα και να την εφαρμόζετε. Χάρη στην τεχνολογία και τον διαθέσιμο πλούτο πληροφοριών, αποφάσεις που συνήθως έπαιρναν εβδομάδες τώρα χρειάζονται μόνο μέρες ή ακόμα και ώρες.

Πολλές φορές σε συνεντεύξεις ο υποψήφιος ερωτάται πώς κατάφερε να ολοκληρώσει ένα project μέσα στο deadline. Αν μπορεί να εξηγήσει πώς ακριβώς κατένειμε τον χρόνο του, θα έχει εξασφαλίσει την πρόσληψη.

Μπορείτε να αναπτύξετε την ταχύτητά σας όταν αναλάβετε ένα καθήκον. Προσέξτε πώς διαχειρίζεστε τον χρόνο σας.

Μπορεί να χάνετε χρόνο επειδή δεν κρατάτε σημειώσεις στα μίτινγκ ή επειδή δεν είστε παραγωγικός τα μεσημέρια. Αναγνωρίστε τα σημεία βελτίωσης και κάντε τις κατάλληλες αλλαγές.

Επικοινωνία

Κάποτε, η επικοινωνία ήταν απλά μια δυνατή χειραψία, το eye contact και η προσοχή όταν μιλάει ο άλλος. Τώρα, όμως, ένα σωστά γραμμένο email ή μια καθαρά διατυπωμένη εισήγηση στο Zoom είναι μια σημαντική επένδυση για την επιτυχία.

Πώς μπορείτε να γίνετε πιο επικοινωνιακός/ή; Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο ή εγγραφείτε σε κάποιον όμιλο ρητορικής ή public speaking. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και δομήστε σωστά τον λόγο σας για να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Eυαισθησία

Και, όμως, το να έχετε τρωτά σημεία είναι καλό, γιατί σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα, τους κινδύνους και τη συναισθηματική έκθεση.

Ειδικά αυτή την περίοδο όπου ο κόσμος αλλάζει δουλειές, αποτελεί ένα χρήσιμο soft skill.

Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη είναι αρκετά συνηθισμένο να σας ρωτήσουν πώς αντιμετωπίσατε μια δύσκολη κατάσταση ή ακόμα και ένα λάθος. Δεν αρκεί να περιγράψετε το λάθος και τη λύση που βρήκατε, αλλά πηγαίντε πέρα από αυτό και εξηγήστε τι μάθατε από όλη τη εμπειρία, πώς εφαρμόσατε στη συνέχεια τη γνώση αυτή και πώς αυτό βοήθησε την εταιρεία σας.

Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να είστε ανοιχτοί για τα ελαττώματα σας και να παραδέχστε τα λάθη σας, τόσο για την προσωπική σας ανάπτυξηση, όσο και για να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση στους άλλους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία «όχι» που πρέπει να πούμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε

Tι είναι το upskilling και γιατί το χρειάζεστε για το επαγγελματικό σας μέλλον

Δεξιότητες με σχέδιο: Πώς θα απαντούν στις ανάγκες της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News