Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 20:23
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μβ τον Ιούλιο και ίσως περισσότερο το Σεπτέμβριο

Λαγκάρντ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μβ τον Ιούλιο και ίσως περισσότερο το Σεπτέμβριο

Το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο επανέλαβε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι οι ανησυχίες για εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν αποσυντονίζουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού. 

«Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά το Σεπτέμβριο, oπότε μπορεί να γίνει μεγαλύτερη παρέμβαση, αν επιμείνει ή επιδεινωθεί ο πληθωρισμός», είπε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση για τη δημιουργία εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης εντάσσεται στην προηγούμενη δέσμευση της ΕΚΤ να συγκρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.  

«Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η νομισματική πολιτική μας αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό εντάσσεται στη βασική εντολή μας», ανέφερε, ενώ επεσήμανε και την ευελιξία στην επανεπένδυση των κερδών από τις αγορές ομολόγων του προγράμματος πανδημίας (PEPP).

Italian bonds' premium over German ones has increased
  

Αναφερόμενη στο εργαλείο που ετοιμάζει η ΕΚΤ, η Λαγκάρντ απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει. 

«Θα αρκεστούμε να πούμε ότι η αποσπασματικότητα θα αντιμετωπιστεί εάν ο κίνδυνος αυξηθεί. Και αυτό θα γίνει με τα σωστά εργαλεία, με την απαιτούμενη ευελιξία, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να αποδειχθεί αποτελεσματική, η κατάλληλη και να είναι εντός της εντολής μας. Και οιοσδήποτε αμφιβάλει για την πρόθεσή μας, κάνει μεγάλο λάθος», ανέφερε. 

Μεταξύ άλλων, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις ενδείξεις ότι αυξάνονται οι πιέσεις στους μισθούς. «Οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν αρχίσει να επιτείνονται, παρότι παραμένουν ήπιες. Περιμένουμε ότι τα αιτήματα για αυξήσεις θα αυξηθούν προς το τέλος του 2022 και ότι θα παραμείνουν πάνω από το μέσο όρο στον άμεσο ορίζοντα, εν μέσω των σφιχτών συνθηκών στις αγορές εργασίας, της αύξησης του ελάχιστου μισθού και του αντίκτυπου από τον υψηλό πληθωρισμό», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Επίσης, η Λαγκάρντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η δημοσιονομική πολιτική βοηθά στο να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις έχουν κάνει παρεμβάσεις για να επιβραδύνουν τον ενεργειακό πληθωρισμό, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι παράλληλα με τις στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές, η εφαρμογή του προγράμματος Next Generation και το σχέδιο REPowerEU θα βοηθήσουν την οικονομία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τι είπε στο Eurogroup για το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ

Γ. Στουρνάρας: Η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να είναι σταδιακή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News