BUSINESS & FINANCE

Διευρυμένο το fuel pass 3μήνου: Ποιοι θα πάρουν και πόσα

Διευρυμένο το fuel pass 3μήνου: Ποιοι θα πάρουν και πόσα

Εβδομάδα ανακοινώσεων είναι αυτή που ξεκινά, με την αρχή να γίνεται σήμερα, καθώς το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του προγράμματος αντικατάστασης συσκευών. Στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα έναντι των υψηλών τιμών των καυσίμων. 

Τα μέτρα θα είναι στην ίδια λογική με του προηγούμενου διαστήματος. Συγκεκριμένα αναμένεται ένα διευρυμένο τρίμηνο fuel pass  σε σχέση με το πρώτο, τόσο σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους  αλλά και το ποσό. Το εισόδημα «κόφτης» αναμένεται να αυξηθεί από τις 30.000 στις 45.000 ευρώ. 

Επιπλέον το ποσό  που θα πάρουν οι δικαιούχοι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξηθεί στα 70 ευρώ από τα 50 που ήταν το πρώτο fuel pass για τις νησιωτικές περιοχές και στα 40-50 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα.  

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως, σε δηλώσεις του  μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά. Στο πακέτο μέτρων θα βρίσκεται και η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, ενώ αναμένεται να είναι αυξημένη από τα 15 λεπτά στα 20 λεπτα μαζί με το ΦΠΑ. Τα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο κατά το υπουργικό συμβούλιο.

Το οικονομικό επιτελείο προχωρά με προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, καθώς οριζόντιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να υπερθερμάνουν την αγορά και να αυξήσουν τον πληθωρισμό. 

Πάντως, η κυβέρνηση έχει βγάλει από τον κάδρο τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.  Εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε  μια μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα κατά 20 λεπτά, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών, θα προκαλούσε απώλεια εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως και δεν θα ήταν σίγουρο  ότι η μείωση αυτή θα κατέληγε  στον καταναλωτή, καθώς ίσως να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Διαβάστε επίσης: 

Fuel Pass: Αναμένονται οι ανακοινώσεις – Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για νέα επιταγή ακρίβειας – Τι είπε για επέκταση του fuel pass

Power pass: 235.000 αιτήσεις έως τώρα – Από σήμερα τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News