FOLLI FOLLIE

Τα emails-φωτιά και τα ψώνια με έξοδα της εταιρείας

Τα emails-φωτιά και τα ψώνια με έξοδα της εταιρείας

Τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου φανερώνει η ενδιάμεση έκθεση ελέγχου (forensics) της συμβουλευτικής εταιρείας PriceWaterhouse Coopers, που έχει εντοπίσει, μεταξύ άλλων, επικοινωνίες στελεχών της εταιρείας και άλλων εμπλεκομένων. Πέραν του σκέλους που σχετίζεται με την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα σημεία που ξεχωρίζουν ανήκουν η «μηχανή» που φέρεται ότι είχε δημιουργήσει η πρώην διοίκηση της εταιρείας για την αποστολή ψευδών επιστολών επιβεβαίωσης υπολοίπου. Τα εν λόγω αποδεικτικά ζητούσαν οι ορκωτοί ελεγκτές κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεών της.

Όπως ακόμη προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση ελέγχου, οι ιδρυτές της Folli Follie είχαν αποκτήσει, μέσω ελεγχόμενης από τους ίδιους εταιρείας, αριθμό αυτοκινήτων, τα οποία έχει ανακτήσει και πρόκειται να πουλήσει η νέα διοίκηση της εταιρείας. Τα οχήματα αυτά, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που έχει εξασφαλίσει το Moneyreview.gr, φυλάσσονται στην έδρα της Folli Follie.

Φάμπρικα παραγωγής πλαστών επιστολών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της PwC, η διαδικασία δημιουργίας πλαστών επιστολών είχε ως εξής. Ο Ι.Μ., πρώην ανώτατο στέλεχος της Folli Follie ταχυδρομούσε έναν φάκελο με κούριερ σε γνωστό του (Κ.Σ.) στην Αθήνα με την πλαστή απαντητική επιστολή, και εκείνος υπογράφοντας στον φάκελο σαν Γεώργιος Ανδρέου, υποδιευθυντής της Alpha Bank, τα ταχυδρομούσε πίσω στην FFGS για να δοθούν στους ελεγκτές της εταιρείας. Για κάθε αποστολή πού εντοπίστηκε, ο  Ι.Μ. έστελνε στον Κ.Σ. το χρηματικό ποσό των 500-1000 ευρώ. Παράλληλα ο Ι.Μ. φαίνεται να έστελνε e-email σε υπάλληλο της Alpha Bank ονόματι Γεώργιο Ανδρέου από τον οποίο ζητούσε να του στείλει την απαντητική επιστολή για την επιβεβαίωση των υπολοίπων. Η ηλεκτρονική αυτή επικοινωνία με τον «Ανδρέου», την οποία προωθούσε ο Ι.Μ. στον ελεγκτή, ήταν εν μέρει ή ολικώς πλαστή.

«Οι επικοινωνίες που εντοπίσαμε σχετικά με την αποστολή των πλαστών επιστολών τραπέζης ξεκινούν το 2015 και αφορούν το υπόλοιπο των οικονομικών καταστάσεων» αναφέρει η έκθεση της PwC.

Μία από αυτές, μεταξύ του Ι.Μ. και του Κ.Σ.  έχει ως εξής: «Προσοχή…Το λεπτό σημείο είναι ότι -και καλά- το φάκελο τον στέλνει η Alpha Bank. Οπότε στον κούριερ που θα δώσεις τα στοιχεία πρέπει να δώσεις και στοιχεία αποστολέα. Άρα, καταρχάς, καλείς νέο κούριερ για να μην είναι ο ίδιος που σου παρέδωσε το φάκελο. Εκεί λοιπόν, θα δώσεις ψεύτικα στοιχεία ως εξής: Γεώργιος Ανδρέου και δίνεις το δικό σου κινητό (δεν θα σε πάρει κανείς τηλέφωνο μην σε νοιάζει). Ο κούριερ δεν θα σου ζητήσει τα ταυτότητα, οπότε όλα καλά».

Η ενδιάμεση έκθεση της PwC αποκάλυψε και τραπεζικούς λογαριασμούς με εικονικές κινήσεις. Ενδεικτικά, επικοινωνία μεταξύ του Τ. Law, διευθυντή της Landocean -φερόμενης ως ελεγχόμενης από τον Δημ. και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο-και του πρώην εκτελεστικού μέλους του δ.σ. της εταιρείας Ειρήνη Νιώτη αναφέρει: «Αγαπητή Ρένα, στο email που σου έστειλα νωρίτερα σχετικά με τα 28 εκατ. ευρώ επισύναψα τον πλαστό λογαριασμό της Alpha Bank. Αυτό δεν ευχαρίστησε τον ΔΚ (Δημ. Κουτσολιούτσο) που είπε ότι δεν έπρεπε να σε συμπεριλάβω στο συνημμένο. Εάν αισθάνεσαι ότι δεν Οκ παρακαλώ διέγραψε το συγκεκριμένο συνημμένο».

Αγορές με έξοδα της εταιρείας

Η ενδιάμεση έκθεση ελέγχου φανερώνει ότι ο Δημ. Κουτσολιούτσος, στο όνομα της ελεγχόμενης από τον ίδιο εταιρείας Landocean, αγόρασε δύο αυτοκίνητα, ένα Bentley και ένα Land Rover. Ένα ακόμη στοιχείο, ενδεικτικό του modus vivendi των πρώην επικεφαλής της εταιρείας σχετίζεται με το γεγονός ότι το Land Rover έφερε πινακίδες κυκλοφορίες με αρχικά “DK» (από τα αρχικά Δημ. Κουτσολιούτσος).Τα emails-φωτιά και τα ψώνια με έξοδα της εταιρείας-1

«Εξατομικευμένες πινακίδες κυκλοφορίας φαίνεται να μπορούν να αποκτηθούν στο Χονγκ Κονγκ μέσω ειδικής διαδικασίας αίτησης και καταβολής τέλους» σημειώνουν οι ειδικοί της PwC που εντόπισαν και ασφαλιστήριο έγγραφο βάσει του οποίου το Land Rover ανήκει στην Landocean, ενώ ένας από τους δύο ασφαλισμένους οδηγούς είναι ο Δημ. Κουτσολιούτσος.

Τα emails-φωτιά και τα ψώνια με έξοδα της εταιρείας-2

Επιβαρύνθηκε ακόμη με 395 χιλ. ευρώ για την απόκτηση επτά αυτοκινήτων καθώς και με έξοδα μίσθωσης για άλλα αυτοκίνητα από εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων που είχαν παραχωρηθεί προς χρήση σε μέλη της οικογένειας.  Σημειώνεται ότι η σημερινή διοίκηση της Folli Follie έχει ανακτήσει τα εν λόγω αυτοκίνητα ως περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Τα emails-φωτιά και τα ψώνια με έξοδα της εταιρείας-3

Κατά την ίδια περίοδο (2016-2018), η εταιρεία επιβαρυνόταν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από προσωπικό του σκάφους της οικογένειας όπως και με τις δαπάνες για 18 προσωπικές συνδέσεις της οικογένειας, τέσσερις συνδέσεις για τις οικίες στις Σπέτσες και στην Κηφισιά, και μέχρι 19 συνδέσεις σε σκάφη και αεροσκάφη. Εντοπίστηκαν ακόμη, τιμολόγια ύψους 125,4 χιλ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί στο όνομά της FFSA την περίοδο 2004-2008 για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις πως αντιστοιχούν σε προσωπικές αγορές της οικογένειας Κουτσολιούτσου και για τον εξοπλισμό – ανακαίνιση των οικιών τους (χαλιά, έπιπλα, ομπρέλες και άλλα).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News