Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 23:16
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο

Με μέτρια ανάκαμψη έκλεισαν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, αλλά παρόλα αυτά υπέστησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση των τελευταίων μηνών, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει εκνευρισμό τους επενδυτές φέτος καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να στρέφονται σε αυστηρότερα μέτρα που θα επιβραδύνουν την οικονομία και δυνητικά θα μειώσουν τα εταιρικά κέρδη.

Καθένας από τους τρεις κύριους δείκτες στη Wall Street υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με τον S&P 500 να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση από τον Ιανουάριο.

Ο Dow Jones σημείωσε οριακή πτώση 0,13% και έκλεισε στις 29.888,78 (−38,29), ο S&P 500 έκλεισε στις 3.674,84 σημειώνοντας άνοδο +8,07 (0,22%) και ο Nasdaq έκλεισε επίσης με άνοδο 152,25 μονάδων (+1,43%) στις 10.798,35.

Ο δείκτης αναφοράς S&P έχει υποχωρήσει περίπου 23% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. 

Σημειώνεται ότι οι μετοχές κατέγραψαν ράλι την Τετάρτη, αφού η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησαν επίσης το κόστος δανεισμού.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ τόνισε για άλλη μια φορά την εστίαση της κεντρικής τράπεζας στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, μιλώντας σε συνέδριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News