BUSINESS & FINANCE

Πώς ο τουρισμός θα στηρίξει και τον μηχανισμό για το ρεύμα

Πώς ο τουρισμός θα στηρίξει και τον μηχανισμό για το ρεύμα

H Ρωσία συνεχίζει μέσω της Gazprom να «παίζει» με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να δημιουργείται  νέα αναταραχή στην αγορά του φυσικού αερίου. Η τιμή του χθες ξεκόλλησε από τα 85€/MWh  όπου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα και έφθασε στα  120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 41,1%.

Η αύξηση των τιμών προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς μπορεί να βάλει «φωτιά» στα θεμέλια του προϋπολογισμού.  

ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δείχνουν προς το παρόν μια καλή εικόνα για την ελληνική οικονομία, παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Η τιμή που έχει υπολογιστεί ως βάση στα σενάρια του οικονομικού επιτελείου είναι τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα 10 ευρώ αύξηση του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ  κατ΄ έτος και αυτό σημαίνει πως  ο νέος στόχος για ανάπτυξη 3,1% που προβλέφθηκε στο μεσοπρόθεσμο πολύ εύκολα μπορεί να «πάει περίπατο» εάν συγκρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές. 

Αυτό που φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο είναι  η εφαρμογή του νέου μηχανισμού για την ηλεκτρική ενέργεια  από την 1η Ιουλίου  καθώς εάν συνεχίσει η αύξηση του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ ,τότε θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού ώστε να συνεχιστεί η  σωστή εφαρμογή του μηχανισμού και βέβαια το αντίστροφο εάν οι τιμές βρεθούν το επόμενο διάστημα κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Βαριά δέσμευση ο μηχανισμός για το ρεύμα εάν ξεφύγει η τιμή του αερίου», σχολίασε χθες σχετικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. 

Την ελπίδα, βέβαια, πως η ελληνική οικονομία θα αντέξει, κρατάει ενεργή ο τουρισμός, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος του 80% των εσόδων του 2019 θεωρείται πλέον συντηρητικός. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως ο τουρισμός μπορεί να  πάει καλύτερα, ακόμη και στο 95%-100% των εσόδων του 2019. Για κάθε 10% αύξηση του τουρισμού προστίθεται 1,8 δισ. στο ΑΕΠ, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα. Όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η καλή πορεία του τουρισμού θα μπορούσε μέσα στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο  να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι 1,5 δισ. ευρώ, που εάν χρειαστεί θα αξιοποιηθεί για την ενέργεια, εάν ξεφύγουν οι τιμές. 

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 4,6 δισ. ευρώ τον Μάιο

Σταϊκούρας: Από τον Ιούλιο έρχεται νέα τρίμηνη ενίσχυση στα καύσιμα

Στην τελική ευθεία το πακέτο μέτρων για τα καύσιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News