Business & Finance Σάββατο 11/06/2022, 20:43
BUSINESS & FINANCE

Τέσσερις κανόνες ανατροφής για εξαιρετικά επιτυχημένα παιδιά

Μπορεί να μην καταλήξουν με την καριέρα που είχατε στο μυαλό σας, αλλά αν καταφέρουν να συνεχίσουν το πάθος τους, θα είναι ευτυχισμένα και ικανοποιημένα. Και αυτό δεν είναι που θέλουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους;

Τέσσερις κανόνες ανατροφής για εξαιρετικά επιτυχημένα παιδιά

Ποιος είναι ο ρόλος ενός γονέα στην ανατροφή έξυπνων, με αυτοπεποίθηση και επιτυχημένων παιδιών; διερωτάται η Αμερικανίδα συγγραφέας και ειδική επιστημονική σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Margot Machol Bisnow.

Κοιτάζοντας πίσω, θα μου άρεσε πολύ να είχα διαβάσει ιστορίες για το πώς μεγάλωσαν οι επιχειρηματίες, όχι μόνο ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς, αλλά άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε αναφέρει.

Οι επιχειρηματίες, κατά την άποψή μου, δεν είναι απλώς ιδρυτές κερδοσκοπικών επιχειρήσεων. Είναι ανθεκτικοί, εργατικοί άνθρωποι που ξεκινούν κάτι, που έχουν ιδέες και τις ζωντανεύουν, που μετατρέπουν το πάθος σε έργο.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου μου, «Raising an Entrepreneur», πήρα συνέντευξη από 70 γονείς που μεγάλωσαν πολύ επιτυχημένους ενήλικες. Ακολουθούν οι τέσσερις σκληροί κανόνες ανατροφής τους που τους διαφοροποιούν από τους περισσότερους άλλους:

1. Δώστε στα παιδιά ανεξαρτησία

Η Susan και η Anne Wojcicki είναι δύο απίστευτα επιτυχημένες αδερφές. Η Susan, η πρώτη υπεύθυνη μάρκετινγκ της Google, έγινε διευθύνουσα σύμβουλος το 2014. Η Anne συνίδρυσε την 23andMe, μια εταιρεία γονιδιωματικής και βιοτεχνολογίας.

Όταν μίλησα με τη μαμά τους Έστερ, ήταν ξεκάθαρο ότι τα κορίτσια της μεγάλωσαν γνωρίζοντας ότι τους εμπιστευόταν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Στα κορίτσια δόθηκε η ελευθερία που κάποιοι γονείς, ειδικά σήμερα, θα δίσταζαν να δώσουν. «Έδωσα στα παιδιά μου την ευκαιρία να είναι πολύ ανεξάρτητα από νωρίς», μου είπε η Έστερ. «Είχα τρία παιδιά σε τέσσερα χρόνια, και χωρίς βοήθεια, οπότε τα έβαλα να δουλέψουν από ανάγκη».

Τα παιδιά της αγαπούσαν αυτή την αίσθηση ελευθερίας. «Νομίζω ότι τους έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση», είπε. «Η μητέρα μου ζούσε στο Λος Άντζελες και έβαζα την πεντάχρονη κόρη μου σε ένα αεροπλάνο (μόνη) -με μια ετικέτα στο λαιμό της- για να επισκεφτεί τη γιαγιά της στο Λος Άντζελες».

Ακόμα κι αν φοβάστε να δώσετε στα παιδιά σας την ελευθερία που έδωσε η Έστερ στις κόρες της, είπε «μπορείτε ακόμα να τους δώσετε πράγματα να κάνουν στο σπίτι για να συνεισφέρουν στην οικογένεια, όπως δουλειές για να τα κάνετε υπεύθυνα και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους».

2. Τρέφετε ενεργά τη συμπόνια

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους δείχνουν πως καλό είναι να βοηθούν άλλους που αγωνίζονται, είτε κάπου σε κάποιο μέρος του κόσμου είτε μέσα στο σπίτι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μία πιο ευαίσθητη προοπτική.

Ο Scott Harrison είναι ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης που ονομάζεται water. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποκαθιστά και συντηρεί πηγάδια για να παρέχει στους ανθρώπους πρόσβαση σε καθαρό νερό. Σε μόλις 15 χρόνια, οργάνωση χρηματοδότησε 60.000 έργα σε 29 αναπτυσσόμενες χώρες, έφερε καθαρό νερό σε 12 εκατομμύρια ανθρώπους και συγκέντρωσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τον σκοπό.

Πριν πεθάνει η μαμά του Scott, Joan, μου είπε ότι πιστώνει την επιτυχία του στο σύστημα ανατροφής που χρησιμοποίησε από νωρίς και το οποίο ήταν χτισμένο στην πνευματική επικοινωνία και την πειθαρχημένη και σκληρή δουλειά.

Όταν ήταν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, τον βοηθούσε να ταξινομήσει τα ρούχα, τα βιβλία και τα παιχνίδια του και έδινε μερικά σε άλλα παιδιά.

Η επίγνωση των προβλημάτων των άλλων μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τα παιδιά να αρχίσουν να κάνουν επιχειρηματικές ερωτήσεις: «Πρέπει πραγματικά να είναι έτσι τα πράγματα;» «Πώς μπορώ να τα κάνω καλύτερα;»

3. Αποδεχτείτε την πιθανότητα αποτυχίας

Η Nia Batts είναι συνιδρύτρια του Detroit Blows, μιας υπηρεσίας περιποίησης μαλλιών και ομορφιάς. Γνώρισα τη Nia πριν από περίπου 10 χρόνια όταν εργαζόταν στη Viacom.

Όταν τη ρώτησα πού βρήκε το θάρρος να αφήσει την ασφαλή δουλειά της και να ξεκινήσει κάτι από την αρχή, είπε ότι αυτό έγινε γιατί είχε μάθει από νωρίς τα πλεονεκτήματα της αποτυχίας.

«Η μαμά μου ήταν δικηγόρος. Τις περισσότερες φορές κέρδιζε, μερικές φορές έχανε», είπε η Nia. «Θυμάμαι τον πατέρα μου να με ρωτάει συχνά: «Σε τι απέτυχες σήμερα;» Με ρωτούσε όταν ήμουν μικρή, την ώρα που με πήγαινε ή με έπαιρνε από το σχολείο. με ρώτησε όταν ήμουν στο κολέγιο και με ρωτούσε πιο συχνά πότε άρχισα να δουλεύω».

Έχω δει τόσους πολλούς γονείς να προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους από την αποτυχία. Αλλά οι γονείς της Nia ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου ήταν εντάξει το να αποτύχει. «Νομίζω ότι ήταν ενθουσιασμένοι που παρακολουθούσαν τη διαδικασία να εξελίσσεται καθώς μεγάλωνα και μάθαινε από αυτό. Ο πατέρας μου με δίδαξε ότι στις πληγές σου βρίσκονται τα δώρα σου και στις αποτυχίες σου βρίσκονται οι ευκαιρίες σου», είπε.

4. «Οδηγήστε ακολουθώντας»

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και τα ταλέντα τους. Πολλοί βιώνουν περιόδους που δεν είναι σαφές πού πάνε. Σε αυτήν την κατάσταση, ορισμένοι γονείς μπορεί να βλέπουν τα παιδιά τους ως χαμένα. Αλλά οι γονείς παιδιών που μεγαλώνουν για να γίνουν επιχειρηματίες είναι πιο πιθανό να δουν τα παιδιά τους ως εξερευνητές.

Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι για πολλούς γονείς: Εάν θέλετε να μεγαλώσετε έναν επιχειρηματία, πρέπει να ηγηθείτε ακολουθώντας, ανεξάρτητα από το πού θέλει να πάει το παιδί σας.

Ο Kenneth Ginsburg, συγγραφέας του βιβλίου «Χτίζοντας ανθεκτικότητα σε παιδιά και εφήβους», δίνει την εξής συμβουλή: «Το να ξεφύγεις από το δρόμο είναι μια πρόκληση. Θέλουμε να βοηθήσουμε, να διορθώσουμε και να καθοδηγήσουμε τα παιδιά. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι όταν τους αφήνουμε να καταλάβουν τα πράγματα μόνοι τους, γνωστοποιούμε το εξής: “Νομίζω ότι είσαι ικανός και σοφός”».

Με άλλα λόγια, δείτε τι θέλουν τα παιδιά σας, ποιο είναι το πάθος τους, σε τι είναι καλά και τι τα κάνει χαρούμενα. Αφήστε το δώρο τους να αποκαλυφθεί. Στη συνέχεια υποστηρίξτε το. Πείτε τους πόσο περήφανοι είστε για αυτούς που πέτυχαν στο μονοπάτι που διάλεξαν. Και μετά πείτε τους ξανά και ξανά, μέχρι να είστε σίγουροι ότι το πιστεύουν.

Μπορεί να μην καταλήξουν με την καριέρα που είχατε στο μυαλό σας, αλλά αν καταφέρουν να συνεχίσουν το πάθος τους, θα είναι ευτυχισμένα και ικανοποιημένα. Και αυτό δεν είναι που θέλουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους;

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Δρόμος προς την επιτυχία: Οι 7 δεξιότητες που κάνουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν

ManpowerGroup: Έξι tips για καλύτερη προετοιμασία σε μια συνέντευξη

Πόσο σημαντικό είναι το καλό ντύσιμο στο γραφείο

Τρία πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για χαρούμενη και παραγωγική εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News