Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 22:05
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λόρενς Σάμερς: Οι προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό ήταν γελοίες

Λόρενς Σάμερς: Οι προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό ήταν γελοίες

«Είναι πλέον σαφές ότι η θεωρία της κορύφωσης του πληθωρισμού, όπως και η θεωρία ότι είναι κάτι παροδικό είναι λάθος. Οι προβλέψεις της Fed απο το Μάρτιο, που υποστήριζαν ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει στο στόχο του 2% έως το τέλος του έτους, ήταν απατηλές όταν έγιναν και φαίνονται ακόμη πιο γελοίες σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι δηλώσεις Σάμερς έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι έκανε άλμα στο 8,6% το Μάιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 40 ετών. 

«Η Fed χρησιμοποιεί τις σωστές λέξεις, όμως πιστεύω ότι δεν μπορεί να καταλάβει το βαθμό στον οποίο τα λάθη που έγιναν πέρυσι και στις αρχές του τρέχοντος έτους προκάλεσαν ζημιά. Τα λάθη αυτά δείχνουν ουσιαστικά ότι η κεντρική τράπεζα έχει χάσει την αξιοπιστία της», συνέχισε. 

Λαμβάνοντας δε υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται να περάσει για να έχουν ισχύ οι αποφάσεις της Fed, «είναι σαφές ότι η καθυστέρησή της να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της έχει προκαλέσει πραγματικο μειονέκτημα», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Μάλιστα, ο Σάμερς κάλεσε την Fed να διερευνήσει γιατί οι προβλέψεις των αξιωματούχων της αποδείχθηκαν «τόσο δραματικά» και επαναλαμβανόμενα λάθος. Κατηγόρησε δε την κεντρική τράπεζα για ομοιογένεια στις προβλέψεις της και επέκρινε το κύριο μαθηματικό της μοντέλο, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι πραγματικά κατάλληλο για τον πληθωρισμό. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι δεν θα είναι εύκολο για την Φέντεραλ Ριζέρβ να επιτύχει μία «ομαλή προσγείωση», δηλ να οδηγήσει σε πτώση τον πληθωρισμό χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – πληθωρισμός: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών με ελαφρά επιτάχυνση 

Τζάνετ Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ 

Σίλερ: Πιθανή μία ύφεση στις ΗΠΑ – Υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνος η επικράτηση του φόβου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News