Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 21:32
BUSINESS & FINANCE

Τιμ Κουκ (Apple): Η παρακολούθηση των δεδομένων, αλλάζει τις συμπεριφορές και την κοινωνία

Τιμ Κουκ (Apple): Η παρακολούθηση των δεδομένων, αλλάζει τις συμπεριφορές και την κοινωνία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, συνηθίζει να επικρίνει άλλες εταιρείες τεχνολογίας για την παρακολούθηση των δεδομένων των χρηστών τους. Τώρα, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι μια τέτοια παρακολούθηση δεδομένων θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε ένα γενικότερο πρόβλημα για την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουκ είπε ότι «ανησυχεί αρκετά» για τις εταιρείες τεχνολογίας που παρακολουθούν τους χρήστες τους, επειδή θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

«Φοβάμαι βαθιά για την απώλεια της ιδιωτικής ζωής», είπε ο 61 χρονος Κουκ. «Αν αρχίσουμε να νιώθουμε ότι μας παρακολουθούν όλη την ώρα, τότε αλλάζει η συμπεριφορά μας. Αρχίζουμε να κάνουμε λιγότερα. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε λιγότερο. Αρχίζεις να αλλάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Και όταν αυτοπεριορίζεσαι συνεχώς, τότε αλλάζει σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η κοινωνία».

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν γνωρίζουν ότι τους παρακολουθούν. Το 2018, ερευνητές από ένα ολλανδικό πανεπιστήμιο διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες «εξαπάτησαν πολύ λιγότερο» στα τεστ όταν υπήρχαν κάμερες. Σε έρευνα της Axios, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η παρακολούθηση επηρέασε τη συμπεριφορά τους και το 48% είπε ότι η παρακολούθηση θα μπορούσε να τους κάνει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στον εργασιακό τους χώρο. 

Γενικότερα, υπάρχουν πολλές διαφωνίες γύρω από εταιρείες τεχνολογίας και την χρήση τωνδεδομένων των χρηστών. Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι του Ιλινόις έλαβαν επιταγές έως και 397 δολαρίων, από τη στιγμή που το Facebook διευθέτησε ομαδική αγωγή. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η πλατφόρμα συγκέντρωσε δεδομένα αναγνώρισης προσώπου χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας του Ιλινόις.

Το Google Photos βρίσκεται στο επίκεντρο παρόμοιας αγωγής και, όπως ανέφερε το CNBC το 2017, όλες οι πλατφόρμες της Google – συμπεριλαμβανομένου του Gmail, του Google Docs και της ομώνυμης μηχανής αναζήτησης της εταιρείας – αποθηκεύουν πληροφορίες, όπως τον αριθμό τηλεφώνου, τα δεδομένα τοποθεσίας και τους ιστότοπους που επισκέπτονται οι χρήστες.

Η Google υποστηρίζει ότι δεν πουλά τις προσωπικές πληροφορίες που αποθηκεύει, αλλά τις χρησιμοποιεί για τις εξατομικευμένες διαφημίσεις προς τους χρήστες της. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα εργαλεία για να βοηθήσει τους χρήστες να ζητήσουν την αφαίρεση των προσωπικών τους δεδομένων από τα αποτελέσματα αναζήτησής της.

Ωστόσο, παρά τα αναρίθμητα ζητήματα περί απορρήτου που έχουν προκύψει στον κόσμο της τεχνολογίας, ο Κουκ εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι δεν είναι προκαθορισμένο ένα ζοφερό μέλλον εξαιτίας της παρακολούθησης. Είπε ότι είναι αισιόδοξος πως οι εταιρείες τεχνολογίας θα αναπτύξουν περισσότερους τρόπους για να σέβονται τα δεδομένα των χρηστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει, εάν αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως κίνητρο το σεβασμό, τις αγωγές ή την απειλή ομοσπονδιακών κανονισμών.

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι μια εταιρεία, ή οποιοσδήποτε για αυτό το θέμα, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβει και – χωρίς καμία ενημέρωση – να συλλέξει τα δεδομένα σας», είπε ο Κουκ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Apple: Ανακοίνωσε νέα έκδοση του φθηνότερου iPhone SE

Αντιδράσεις για τις υπέρογκες αποδοχές του CEO της Apple

Στιβ Τζομπς: Η ζήλια του Γκέιτς, το μάθημα στον Κουκ και ο «πάγος» στον Μασκ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News