BUSINESS & FINANCE

Βιομηχανία: Το αίτημα για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και η ακριβή ενέργεια

Βιομηχανία: Το αίτημα για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και η ακριβή ενέργεια

Μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής ζήτησαν χθες οι βιομήχανοι τροφίμων, αίτημα, ωστόσο, το οποίο -για την ώρα τουλάχιστον- φαίνεται να απορρίπτει η κυβέρνηση φοβούμενη το δημοσιονομικό κόστος, αλλά και επικαλούμενη μειωμένη αποτελεσματικότητα. Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη για επιχειρήσεις και καταναλωτές, καθώς την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις των στελεχών του ενεργειακού κλάδου, όπως ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κάνουν λόγο για μακρά ενεργειακή κρίση με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο να μην μειώνονται σημαντικά ούτε το επόμενο τρίμηνο αλλά ούτε καν το επόμενο εξάμηνο. 

Από την ενεργειακή και την γεωπολιτική κρίση «δεν διακυβεύεται μονάχα η ανάπτυξη, αλλά και η βιωσιμότητα του κλάδου τροφίμων» τόνισε χθες χαρακτηριστικά από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒΤ ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Ιωάννης Γιώτης ζητώντας σειρά μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου. Τα μέτρα αυτά είναι: 

–          Μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής. 

–          Συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος. 

–          Διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την εισαγωγή πρώτων υλών με πιο γρήγορες διαδικασίες ελέγχων. 

–          Εξεύρεση εναλλακτικών πηγών για ενέργεια και πρώτες ύλες.  

–          Προστασία από αθέμιτες πρακτικές και εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων. 

–          Επιτάχυνση της έναρξης του αναπτυξιακού νόμου για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

–          Ένταξη των επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τον αγροτοδιατροφικό τομέα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τον κ. Γιώτη διαδέχθηκε στο βήμα της συνέλευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς δεν έκανε καμία αναφορά στο μείζον ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ, παρά περιορίστηκε στο να πει «ότι η πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους». Επί του θέματος του ΦΠΑ ο κ. Γεωργαντάς τοποθετήθηκε μόνο όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia κ. Θανάση Παπανικολάου. «Είναι συγκεκριμένο το διακύβευμα. Είναι άμεσο το δημοσιονομικό κενό, αλλά αυτό αξιολογώντας το μπορούμε να το υποστούμε. Πρέπει να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στις ζωοτροφές που μειώθηκε ο ΦΠΑ δεν είδα την αποκλιμάκωση των τιμών που περίμενα. Είμαι ανοιχτός και θετικός σε όποιο μέτρο θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν την τιμή για τον καταναλωτή». 

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν τα όσα υποστήριξε στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ. «Μην περιμένετε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθεί το επόμενο τρίμηνο ή το επόμενο εξάμηνο», είπε και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, θα αυξηθεί σημαντικά η διακίνηση τροφίμων -τόσο οδικώς όσο και με πλοία- κάτι που επίσης θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κόστος για τις επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης χρήσης πετρελαίου. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενεργειακής κρίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι είναι δομική και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την απόφαση που ελήφθη πριν μερικά χρόνια για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. «Πρέπει το κόστος να ανεβεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το κόστος θα μειωθεί, αλλά όχι πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το θέμα των τιμών εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δεν μαζεύονται ποτέ οι τιμές αν δεν νιώσει τον πόνο ο αγοραστής και σταματήσει να αγοράζει», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο του πληθωρισμού όχι τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία. «Έφτασε χρήμα σε άπειρους, όταν δεν μπορούσες να καταναλώσεις και την ίδια ώρα ήταν μειωμένη η παραγωγή. Αυτό απελευθερώθηκε στη συνέχεια και δημιούργησε πληθωρισμό», υποστήριξε. Ο κ. Βέττας εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτικός και για τη δημοσιονομική κατάσταση. «Πρέπει να είμαστε κουμπωμένοι για το δημόσιο ταμείο. Στην πανδημία ξοδέψαμε πολύ. Δεν λέω καλώς. Δεν λέω κακώς. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο φτιάχτηκε με κόπο και βάσανα, αλλά φτιάχτηκε. Το να έχεις δημοσιονομικό ισοζύγιο που θα είναι υπό έλεγχο από του χρόνου και μετά είναι προϋπόθεση για να μην πας στον γκρεμό. Το κόστος χρηματοδότησης έχει ανέβει πάλι πολύ», τόνισε. 

Διαβάστε επίσης: 

Γεωργαντάς: Εξετάζουμε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων

Ποια προϊόντα πληρώνουμε πιο ακριβά σε σχέση με έξι χώρες της Ευρωζώνης;

ΟΗΕ: Ο πόλεμος προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News