Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 09:16
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Κρυπτονομίσματα και ευεξία: Συμβουλές για το πώς οι επενδυτές πρέπει να βλέπουν πέρα από τις κρίσεις

Κρυπτονομίσματα και ευεξία: Συμβουλές για το πώς οι επενδυτές πρέπει να βλέπουν πέρα από τις κρίσεις

Σαφώς η αγορά κρυπτονομισμάτων διανύει μία πολύ δύσκολη φάση και είναι δύσκολο για τους επενδυτές να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, αναφέρει ο Ντίπακ Τσόπρα, διάσημος καθηγητής διαλογισμού και ειδικός σε θέματα ευεξίας, ιδρυτής των ιδρυμάτων Chopra και Chopra Global.

Η κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς πυροδοτήθηκε από το terraUSD, ένα από τα πιο γνωστά, συνδεδεμένα με το δολάριο, stablecoins, που βούλιαξε εν μία νυκτί. Ταυτόχρονα, το bitcoin και το ethereum «είδαν» την αξία τους να υποχωρεί μαζικά από τα πρόσφατα υψηλά τους. 

Γνωστός για τις τοποθετήσεις του στον χώρο των NFT, ο Ντίπακ Τσόπρα λέει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν μεν να αγνοήσουν την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς κρυπτογράφησης, όμως θα πρέπει να μπορούν να δουν πέρα από αυτήν.

«Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε κρίση, έχοντας χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια. Είμαστε σε μια bear market», είπε ο Τσόπρα σε δηλώσεις του στο CNBC. 

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα σε αυτές τις χρηματοοικονομικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων. Νομίζω ότι βγαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα όταν υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία ανθρώπων που βρίσκονται εκεί δημιουργικά, επαινούν ο ένας τις δυνάμεις του άλλου και έχουν κάποιο είδος πνευματικού και συναισθηματικού οικοσυστήματος όπου μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων», είπε ο Τσόπρα.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις σηματοδοτούν τον επόμενο «χειμώνα στην αγορά κρυπτονομισμάτων» – μια πολυετή πτωτική αγορά που εμφανίζεται σε κυκλική βάση για το ενεργητικό της αγοράς κρυπτονομισμάτων – αν και η πτώση του όγκου συναλλαγών στα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων αποτελεί ένα σημάδι ότι μπορεί να οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο τελευταίος λεγόμενος «χειμώνας» στα κρυπτονομίσματα διήρκεσε από το 2018 έως το φθινόπωρο του 2020 καθώς η αξία τους βυθίστηκε. 

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 19.000 κρυπτονομίσματα και πολλές πλατφόρμες blockchain, που φυσικά δεν θα επιβιώσουν όλες με αρκετούς εκπροσώπους της αγοράς κρυπτονομισμάτων να περιμένουν μία περίοδο «δημιουργικής κατάρρευσης», που θα σαρώσει πολλούς παίκτες. 

Ο Μαρκ Κιούμπαν, κορυφαίος επενδυτής σε τεχνολογίες blockchain, συνέκρινε πρόσφατα την κατάρρευση των cryptos και τη σημερινή τους φάση με την «περίοδο της φαινομενικής ηρεμίας που πέρασε το Διαδίκτυο» στην περίοδο της φούσκας του dotcom. 

Στις αρχές του έτους, τα ιδρύματα του Τσόπρα συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα crowdfunding EarthFund στην αγορά κρυπτονομισμάτων για να λανσάρει μια συλλογή από NFT που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν ψυχική και συναισθηματική υγεία. Οι κάτοχοι των NFT μπορούν να κερδίσουν κάποια χρήματα που τους επιτρέπουν να «χρηματοδοτήσουν ένα κοινό ταμείο και να αποφασίσουν ως κοινότητα ποια έργα ψυχικής ευεξίας χρειάζονται για να κάνουν τη διαφορά», σύμφωνα με τον Τσόπρα. 

«Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να μιλήσουμε με άτομα που αισθάνονται ψυχικά προβλήματα και εάν χρειάζονται συμβουλευτική, μπορούμε να το κάνουμε μέσω των NFT με το EarthFund ώστε να εκδημοκρατίσουμε την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το μέλλον. Θέλουμε να δημιουργήσουμε παγκόσμιες κοινότητες προσοχής, στοργής, εκτίμησης και αποδοχής, όπου οι άνθρωποι είναι εκεί για να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και να έχουν ο ένας τη βοήθεια του άλλου», εξηγεί.

«Ευελπιστώ οι άνθρωποι να μην παρασυρθούν από το μελόδραμα των NFT, επειδή οι αγορές αντανακλούν πάντα το άστατο ανθρώπινο μυαλό. Μια μέρα ανεβαίνει, μια μέρα πέφτει, μια είδηση ​​και βρισκόμαστε σε μια ανοδική αγορά, την επομένη υπάρχουν άσχημα νέα και βρισκόμαστε σε μια bear market», είπε ο Τσόπρα.

«Τελικά, η ιστορία έχει δείξει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συμβεί επειδή είμαστε δημιουργικά όντα, αλλά πρέπει να παραμένουμε εκεί και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι ώρα για ανταγωνισμό, αλλά για συνεργασία», πρόσθεσε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Προς νέα φούσκα dot.com; Ξεσκαρτάρισμα στα cryptos αναμένουν εταιρείες του κλάδου

Τι έχουν τώρα να πουν οι σταρ που διαφήμιζαν cryptos;

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News