Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 16:34 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BUSINESS & FINANCE

Να αγοράσω ή να νοικιάσω σπίτι; Η Prosperty αναλύει

Να αγοράσω ή να νοικιάσω σπίτι; Η Prosperty αναλύει

Αυτό είναι το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους Έλληνες και κυρίως πολλά νέα ζευγάρια, που αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια νέα οικογένεια και δυσκολεύονται να καταλήξουν ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους ίδιους.

Σαφώς και η απάντηση δεν είναι εύκολη, κυρίως γιατί χρειάζεται ενδελεχή έρευνα και λογική προσέγγιση όλων των δεδομένων αλλά και των τάσεων της εποχής, καθώς η σωστή απόφαση μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες κάθε χρονικής περιόδου, αλλά και τις αναδυόμενες τάσεις, που θα καθορίσουν την κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά ακινήτων στο μέλλον.

Σίγουρα, η τελική απόφαση στο δίλημμα μεταξύ αγοράς ή ενοικίασης σπιτιού εξαρτάται και από πολλούς προσωπικούς παράγοντες, όπως την οικονομική δυνατότητα και την επιθυμία κάθε ενδιαφερομένου να «δεσμευτεί» ή όχι με ένα ακίνητο ή με ένα δάνειο, σε περίπτωση που αποφασίσει να αγοράσει αλλά δεν διαθέτει ολόκληρο το διαθέσιμο κεφάλαιο.

Συνεπώς μαζί με το αιώνιο δίλημμα, προκύπτουν και τα μικρότερα συνοδευτικά του: θέλω να αγοράσω σπίτι, αλλά θα μπορώ να είμαι εντάξει στις δόσεις του δανείου; Ως ιδιοκτήτης, δεν θα πρέπει να αναλάβω και τα έξοδα συντήρησης του σπιτιού; Μήπως το να μένω στο ενοίκιο τόσα χρόνια είναι πεταμένα λεφτά; Κι αν ο ιδιοκτήτης το θελήσει για ιδιοκατοίκηση, πού θα βρω άλλο σπίτι να νοικιάσω;

Αρχικά, ψυχραιμία! Η απόφαση είναι σίγουρα σοβαρή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε. Σίγουρα δεν πρέπει να αποφασίσετε πριν ζυγίσετε τα υπέρ και κατά κάθε επιλογής και, κυρίως, πριν εμπιστευθείτε κάποιον που γνωρίζει την αγορά ακινήτων εις βάθος.

Ευτυχώς, υπάρχει η Prosperty! Έχοντας πρόσβαση σε εκατομμύρια δεδομένα της αγοράς ακινήτων και μέσω της ανάλυσής τους από τις εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών της, η Prosperty είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά τις τρέχουσες και αναδυόμενες τάσεις στην αγορά ακινήτων ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. 

Τι θα συνέφερε λοιπόν σήμερα κάθε ενδιαφερόμενο για εύρεση κατοικίας; Να αγοράσει ή να νοικιάσει; 

Η Prosperty, αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση, μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς θα κινηθεί η αγορά:

  • Η ζήτηση για αγορά κατοικιών παραμένει σταθερά υψηλή

Παρά τη νέα ύφεση, στην οποία φαίνεται να μπαίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με ενεργειακή κρίση, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, πληθωρισμούς σε ρεκόρ πεντηκονταετίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, νέα αυστηρά lockdowns στην Κίνα, κ.ά., οι τιμές πώλησης των ακινήτων – τουλάχιστον από την πλευρά της ζήτησης από τους πωλητές – δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, καθώς η ζήτηση για αγορά ακινήτων δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες μεταβολές και διατηρεί την πορεία των τελευταίων ετών, παραμένοντας σταθερά ανοδική.

  • Η προσφορά νεόδμητων ακινήτων αναμένεται να επιβραδυνθεί

Και ενώ η ζήτηση για αγορά ακινήτων παραμένει αμετάβλητα αυξημένη, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και για την προσφορά νεόδμητων ακινήτων, καθώς το αυξημένο κόστος των υλικών συμπαρασύρει αναπόφευκτα σε αύξηση και το κόστος κατασκευής. Το φαινόμενο αυτό θα έχει ως συνέπεια την πιθανή επιβράδυνση των πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα υλικά θα οδηγήσει κατά μεγάλη πιθανότητα στην αναπροσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές να στραφούν περισσότερο σε διαθέσιμα ακίνητα με παλαιότερο έτος κατασκευής.

  • Η πιθανή νέα ύφεση «πιέζει» του πωλητές για πιο γρήγορη ρευστοποίηση

Οι πωλητές αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι και γι’ αυτούς τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για ρευστοποίηση. Σε μια εποχή με πολλές αβεβαιότητες όπως περιγράφηκαν λίγο πιο πάνω, είναι βέβαιο ότι το “παράθυρο” ρευστοποίησης ακινήτων σε καλή αξία δε θα είναι για πολύ καιρό ανοιχτό. Παρόλο που οι ζητούμενες τιμές (οι τιμές που αναγράφονται στις αγγελίες) φαίνονται να αυξάνονται, τα συμβόλαια φαίνεται να κλείνουν χαμηλότερα, ίσως και αρκετά χαμηλότερα πολλές φορές, κι έτσι οφείλουν και οι 2 πλευρές να δουν ότι η ευκαιρία είναι τώρα.

Μερικά ακόμη στοιχεία που είναι σημαντικά για την λήψη της σωστής απόφασης:

  • Έχουμε μπει για τα καλά σε εποχές υψηλού πληθωρισμού. Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται ραγδαία, οι τιμές των αγαθών επίσης, ενώ το εισόδημα παραμένει σχετικά σταθερό. Έτσι η αγοραστική αξία του χρήματος και ιδιαίτερα των αποταμιεύσεων μειώνεται. 
  • Οι τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να στηρίξουν την αγορά ακινήτων με την παροχή στεγαστικών δανείων, αναμένεται ωστόσο να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια το επόμενο διάστημα.
  • Τέλος, η αγορά ακινήτων, ενώ ακολουθεί ανοδική πορεία (τουλάχιστον στις ζητούμενες τιμές), ξεπερνώντας την κρίση του παρελθόντος, δεν έχει επανέλθει πλήρως στα υψηλότερα επίπεδα που διατηρούσε προ κρίσης.

Όλα αυτά συντείνουν στην δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος ευκαιρίας-τοποθέτησης στην αγορά ακινήτων, με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών αγοράς. Όσο τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός αυξάνεται και οι αποταμιεύσεις χάνουν από την αγοραστική τους δύναμη, η επένδυση σε ένα ακίνητο αποτελεί σίγουρα μια ασφαλή επενδυτική ευκαιρία με προοπτικές υπεραξίας μάλιστα, ειδικά όταν πρόκειται για παλαιότερα ακίνητα ή για ακίνητα που βγαίνουν μέσα από την αγορά των πλειστηριασμών.

Επιπλέον, μπορεί οι τιμές της αγοράς ακινήτων να παρουσιάζουν αυξητική τάση, αλλά κρατήστε ότι αυτή την τάση τη βλέπουμε στις ζητούμενες τιμές (τιμές αγγελιών). Οι πραγματικές συναλλαγές, βάσει και των στοιχείων που έχει στη διάθεση της η Prosperty, πραγματοποιούνται 10-25% χαμηλότερα από τις ζητούμενες τιμές, ανάλογα και με την περίπτωση. Η αβεβαιότητα για το μέλλον και το γεγονός ότι η νέα κρίση (ενεργειακή και πληθωρισμού) θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων, είναι βέβαιο ότι θα «πιέσει» και τους πωλητές αν θέλουν να δουν γρήγορα το ακίνητο τους να ρευστοποιείται. Επομένως για τους αγοραστές, τώρα είναι η ώρα!

Τι ισχύει για την ενοικίαση;

Το ενοίκιο για κάποιους είναι επιλογή, αλλά και για κάποιους μονόδρομος. Ειδικά για τους νέους ανθρώπους (18-35 ετών) το ενοίκιο είναι για πολλούς η πρώτη τους και ίσως η μοναδική τους λύση. Το σίγουρο είναι ότι το ενοίκιο έχει νόημα για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν προτείνεται για εφ’ όρου ζωής. 

Μακροπρόθεσμα και ενώ η αγορά συνεχίζει να έχει τις τάσεις που αναλύονται παραπάνω, η βέλτιστη λύση φαίνεται να είναι η αγορά.

Πιθανά νέα μοντέλα, όπως το «rent-to-buy» που επεξεργάζεται ήδη η Prosperty να έρθουν στην αγορά, θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν μια πολύ μεγάλη ανάγκη: πως το ενοίκιο δε θα “χάνεται” αλλά θα τοποθετείται, ένα μέρος τουλάχιστον αυτού, έναντι μελλοντικής αγοράς του ακινήτου, το οποίο νοικιάζει κάποιος. Μέχρι τότε όμως, πάμε να δούμε σήμερα με ένα παράδειγμα, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τι συμφέρει να κάνει: να αγοράσει ή να ενοικιάσει; 

Ας υποθέσουμε ότι ένας ενδιαφερόμενος θέλει να αγοράσει ακίνητο στο Κέντρο των Αθηνών, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, με εμβαδόν 80 τ.μ. και έτος κατασκευής το 1980, στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Κατά μέσο όρο, για αυτή την αγορά θα χρειαζόταν να δώσει 140.000 – 160.000 ευρώ.

Να αγοράσω ή να νοικιάσω σπίτι; Η Prosperty αναλύει-1

Στην περίπτωση που επιθυμεί να λάβει κάποιο δάνειο για να χρηματοδοτήσει την αγορά αυτή, αν υποθέσουμε πως θα πάρει δάνειο ύψους 120.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 75-80% του συνολικού τιμήματος της αγοραπωλησίας, με 25 έτη αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο για 10 έτη, τότε θα χρειαστεί να καταβάλει 611,08 ευρώ τον μήνα για τα πρώτα 10 έτη και 632,63 ευρώ τον μήνα για τα υπόλοιπα έτη, μέχρι την αποπληρωμή του δανείου και την απόκτηση του σπιτιού με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. 

Να αγοράσω ή να νοικιάσω σπίτι; Η Prosperty αναλύει-2

Η διαδικασία προέγκρισης δανείου θα είναι σε λίγο καιρό πιο εύκολη από ποτέ!

Σε λίγους μήνες, η Prosperty, σε συνεργασία με όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, θα παρέχει για πρώτη φορά την υπηρεσία ψηφιακής προέγκρισης δανείου!

Έτσι, πλέον, δεν θα χρειάζεται να χάνετε το χρόνο σας σε κουραστικές επισκέψεις σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά για να μάθετε αν μπορείτε να λάβετε χρηματοδότηση κατοικίας. Με την Prosperty, η διαδικασία προέγκρισης θα γίνεται ψηφιακά και θα έχετε απάντηση μέσα σε λίγες ημέρες!

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θα προτιμούσε να νοικιάσει το ίδιο ακριβώς ακίνητο, τότε θα έπρεπε να καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα, που κυμαίνεται μεταξύ 550 – 650 ευρώ κατά μέσο όρο ανάλογα την κατάσταση του ακινήτου.

Σύμφωνα με την παραπάνω σύγκριση με βάση τα αξιόπιστα δεδομένα της Prosperty, είναι σαφές πόσο συμφέρει στην τρέχουσα συνθήκη η αγορά ενός ακινήτου σε σχέση με την ενοικίαση. Ο ενδιαφερόμενος, που θα επιλέξει τον δανεισμό, θα χρειαστεί να καταβάλει σχεδόν το ίδιο ποσό – και πιθανότατα χαμηλότερο – για την μηνιαία δόση του δανείου από αυτό θα κατέβαλε ως μίσθωμα κάθε μήνα, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι το σπίτι θα περάσει στην κυριότητά του μετά την αποπληρωμή του δανείου και θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί, είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε με την προοπτική της περεταιτέρω αξιοποίησής του μέσω της μίσθωσης.

Γι’ αυτό, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα! Βρείτε διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση στην Prosperty και επωφεληθείτε από το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει στην αγορά ακινήτων!

Δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς ψάχνετε; Συμπληρώστε το σύντομο ερωτηματολόγιο της Prosperty και ένας εξειδικευμένος agent θα επικοινωνήσει μαζί σας άμεσα! Θα χρειαστούν μόνο 2 λεπτά από τον χρόνο σας!

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News