Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 14:30
BUSINESS & FINANCE

Καλοκαίρι με χαμηλό budget: 7 τρόποι να σώσετε χρήματα όταν όλα είναι ακριβά

Καλοκαίρι με χαμηλό budget: 7 τρόποι να σώσετε χρήματα όταν όλα είναι ακριβά

Με τον πληθωρισμό να έχει αναρριχηθεί στο 10,7% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Eurostat, ουσιαστικά όλα – από τα τρόφιμα μέχρι την βενζίνη – έχουν γίνει πιο ακριβά ενόψει του καλοκαιριού. Για να κάνει κάποιος αποταμίευση σε αυτή την κατάσταση ή εάν θέλει να πάει διακοπές, τότε θα πρέπει να κάνει καλό προγραμματισμό. Το Αμερικανικό περιοδικό Money.com, δίνει τις εξής συμβουλές για το καλοκαίρι:

Σωστή χρήση του κλιματιστικού

Η καλή χρήση του κλιματιστικού, με στρατηγική επιλογή του πότε και πώς ψύχετε το σπίτι σας, είναι κλειδί αυτό το καλοκαίρι. Κατ’ αρχάς, πρέπει η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλά, να είναι κλειστές όλες οι πόρτες ή εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έξυπνο θερμοστάτη. Επίσης, καλό θα ήταν να προβλέψετε και κάποια λιγότερο ενεργοβόρα επιλογή για τις ώρες που κοιμάστε, όπως για παράδειγμα το κλιματιστικό σε λειτουργία ανεμιστήρα.

Εκμεταλλευτείτε το έξω

Όταν ο καιρός είναι καλός, προτιμήστε να βγείτε έξω, για παράδειγμα για ένα πικνίκ, μία πεζοπορία ή μία άλλη δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, αντί να πάτε σε μία ταβέρνα ή έναν κινηματογράφο. Επίσης, το Money.com προτείνει – προκειμένου να έχετε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να βγείτε εκτός σπιτιού – να ακυρώσετε συνδρομές που έχετε, φερειπείν στο Netflix, για λίγους μήνες.

Γιορτάστε τους γάμους πιο φειδωλά

Με την περίοδο των γάμων να ξεκινά πιο δυναμικά από ποτέ, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι καλεσμένοι και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στον στενό κύκλο του ζευγαριού, γνωρίζουν ότι πρέπει να δαπανήσουν πολλά. Εάν ξέρετε ότι θα παρευρεθείτε σε πολλούς γάμους ή και βαφτίσεις φέτος, τότε ίσως να βρείτε εναλλακτικές στα έξοδα. Για παράδειγμα μπορείτε να αποφύγετε την αγορά καινούργιων ρούχων, να μοιραστείτε την διαμονή και την μετακίνηση με άλλους καλεσμένους ή να δώσετε ένα μικρότερο δώρο.

Προσοχή πού βάζετε βενζίνη και πώς την χρησιμοποιείτε

Ειδικά εάν προγραμματίζετε να κάνετε ταξίδια οδικώς φέτος, τότε θα πρέπει να προσέξετε λίγο περισσότερο πού θα βάλετε βενζίνη. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την τοποθεσία που θα επισκεφτείτε ή να δείτε μέσω εφαρμογής πού είναι η φθηνότερη (ενδεχομένως να αξίζει να γεμίσετε το ντεπόζιτο σε άλλη περιοχή). Επίσης, εάν έχετε cruise control ίσως είναι πιο συνετό να το χρησιμοποιείτε στον αυτοκινητόδρομο. Τέλος, μπορείτε να δείτε εάν σας βολεύει να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς για τα ταξίδια σας ή για κοντινές αποστάσεις να παίρνετε ποδήλατο.

Αγοράστε προϊόντα για αργότερα

Εάν έχετε ένα μικρό περιθώριο στον προϋπολογισμό σας, τότε το καλοκαίρι είναι καλή περίοδος για να αγοράσετε σε χαμηλές τιμές πράγματα που σίγουρα θα χρειαστείτε τον χειμώνα. Είτε ζεστά ρούχα, είτε συσκευές θέρμανσης, είτε άλλου είδους προϊόντα που είναι συμφέρον να αγοραστούν σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Κάντε έξυπνες αγορές στο σούπερ μάρκετ

Οι τιμές των τροφίμων και των προϊόντων σε σούπερ μάρκετ γενικά έχουν εκτοξευθεί σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει όμως ένα περιθώριο να μειώσετε το ποσό που δαπανάτε, παίρνοντας για παράδειγμα το φθηνότερο κομμάτι του κρέατος ή επιλέγοντας κατεψυγμένα αντί για φρέσκα. Επίσης, τα τρόφιμα εποχής τείνουν να είναι φθηνότερα, όπως και τα προϊόντα που δεν είναι μάρκας. Τέλος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τυχόν κουπόνια και προγράμματα επιβράβευσης.

Ταξιδέψτε σε περιόδους χαμηλής κίνησης

Ένας καλός τρόπος να σώσετε χρήματα είναι να αποφύγετε τις ημέρες που ταξιδεύει ο περισσότερος κόσμος. Κλείνοντας διακοπές τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, μερικές φορές ακόμη και στο τέλος Αυγούστου, μπορείτε να αποφύγετε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στους προορισμούς. Εάν δηλαδή θέλετε να σώσετε μερικά χρήματα από τις φετινές διακοπές, μπορείτε να επισκεφθείτε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Money.com

Διαβάστε επίσης:

Ο κανόνας του 80/20 – Πώς να αρχίσετε να αποταμιεύετε σήμερα

Τα 7 στάδια της οικονομικής ελευθερίας: Σε ποιο βρίσκεστε;

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News