Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 13:01
BUSINESS & FINANCE

Άκτωρ: Η επίσημη εξήγηση για το «μπλόκο» από την Παγκόσμια Τράπεζα

Άκτωρ: Η επίσημη εξήγηση για το «μπλόκο» από την Παγκόσμια Τράπεζα

Τη δική της απάντηση στο δημοσίευμα περί διετούς αποκλεισμού της Άκτωρ από έργα που χρηματοδοτούνται από την Παγκόσμια Τράπεζα, δίνει η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας.

Σε μία πρώτη αντίδραση κύκλοι της Ελλάκτωρ τόνιζαν πως η ποινή περιορίστηκε στους 15 μήνες έναντι 25 αρχικά, ενώ πρόσθεταν με νόημα ότι το χρονικό διάστημα αποκλεισμού της Άκτωρ θα ήταν ακόμη μικρότερο, «εάν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις εκδήλωσης της τότε ανώτατης διοίκησης της εταιρείας παραβατικής συμπεριφοράς». 

Στη σημερινή επίσημη ανακοίνωση η εταιρεία επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Με απόφασή της (δημοσιοποιημένο κείμενο) η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε, κατόπιν έρευνας που είχε ξεκινήσει από το έτος 2017, στην Άκτωρ τη μη επιλεξιμότητας από κάθε έργο που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα για 15 μήνες -και όχι για δύο έτη όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Αντίστοιχος περιορισμός, επιβλήθηκε και στα υπόλοιπά μέλη της Κοινοπραξίας, στην οποία συμμετείχε η Άκτωρ, με προγενέστερες αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατόπιν συμβιβασμού. Η παραπάνωΚοινοπραξία έχει αναλάβει έργο βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία το 2016. O ανωτέρω περιορισμός επιβλήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση, λόγω αποδιδόμενης παραβίασης εκ μέρους των μελών της Κοινοπραξίας των κανόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι λόγω παραβίασης κανόνων της ελληνικής, ευρωπαϊκής ή τοπικής νομοθεσίας. Τα όσα δε αναφέρονται στο δημοσίευμα σε σχέση με τις κατηγορίες (περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) είναι απολύτως ανακριβή.
  • Η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην εταιρεία όσο και στην ίδια την θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ, αφού ο μεν περιορισμός αφορά την Άκτωρ (και τις θυγατρικές της Άκτωρ) για έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ούτως ή άλλως από μακρού χρόνου η Άκτωρ δε συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από τη Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Τέλος διευκρινίζουμε ότι o Όμιλος, όπως ήδη έχει δημοσιοποιήσει σε προγενέστερες παρουσιάσεις του, ιδίως στον τομέα κατασκευής έχει αποφασίσει και πλέον εστιάζει γεωγραφικά στην ανάληψη έργων κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία με επιλεκτική προσέγγιση ως προς την ελαχιστοποίηση του ρίσκου που αναλαμβάνει.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο ζήτημα ανήλθε στην επικαιρότητα, κατόπιν σχετικού δημοσίευματος, το οποίο ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε την Άκτωρ στη «μαύρη λίστα» των μη επιλέξιμων εταιρειών για έργα που χρηματοδοτεί.

Η απόφαση αυτή -σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα- συνδέεται με την κατηγορία περί διαφθοράς για υπόθεση που αφορά πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και νομιμοποίησης εσόδων από δραστηριότητες σε έργα του εξωτερικού, κατά πάσα πιθανότητα στην Κολομβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευκρίνιση της Άκτωρ επήλθε κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News