BUSINESS & FINANCE

Η Σύνοδος Κορυφής και ο στενός κορσές της ρήτρας διαφυγής

Η Σύνοδος  Κορυφής και ο  στενός κορσές της ρήτρας διαφυγής

Mπορεί η κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει πώς θα κινηθεί από την 1η Ιουλίου ώστε να κατευνάσει τις υψηλές τιμές ρεύματος και τους φουσκωμένους λογαριασμούς, παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θέλει και μια λύση  σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει το αίτημα της Ελλάδας  για ένα είδος πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Όπως τόνισε από το Νταβός όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα: «Υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες;»

Την ίδια ώρα ο πονοκέφαλος των τιμών των καυσίμων αυξάνεται. Η μέση τιμή της βενζίνης έχει σκαρφαλώσει στα 2,28€/λίτρο και πλέον μια νέα παρέμβαση θεωρείται δεδομένη. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων πάντως έφεραν περισσότερα έσοδα στο κρατικό κορβανά από την είσπραξη του ΦΠΑ, κάτι το οποίο βέβαια αντισταθμίζεται κατά ένα τρόπο από τη μείωση των εσόδων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αντικατοπτρίζουν την πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα  

Παρόλα αυτά, τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαμηνύουν πως ο υπάρχων δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί. Όμως είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθούν νέα περιθώρια. Το ταμείο του τουρισμού φαίνεται πως  είναι αυτό που μπορεί να «σώσει» την παρτίδα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το ελληνικό καλοκαίρι θα πάει πολύ καλύτερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (80-85% των εσοδών του 2019).  Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει όσο αναμενόταν την ψυχολογία των Ευρωπαίων που θέλουν να ταξιδέψουν. 

Επιπλέον, ένας ακόμα παράγοντας είναι η πορεία του φυσικού αερίου. Εάν το φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα κινηθεί κάτω  από τα 100 ευρώ, αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει έξτρα δημοσιονομικός χώρος, και το αντίθετο βέβαια, καθώς εάν οι τιμές εκτοξευθούν θα στερήσουν δημοσιονομικό χώρο. 

Από την άλλη, η επιμήκυνση της ρήτρας διαφυγής αποτελεί ένα «στενό κορσέ» για το οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις καθώς για τις υπερχρεωμένες χώρες θα υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς, δηλαδή θα υπάρχει μια οροφή δαπανών, με βάση τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που μένει να προσδιοριστεί. Βάσει αυτού του μεγέθους θα πρέπει να κινηθεί και η κυβέρνηση για τις φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα κατά της ακρίβειας. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει αυτή τη στιγμή κινήσεις σε δύο στάδια: Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στα καύσιμα με πολύ πιθανόν τη συνέχιση του fuel pass και μετά τον Ιούνιο, ειδικά μέτρα για τα νησιά ή ακόμα και μια παρέμβαση όπως ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή επιδότηση της βενζίνης στην πηγή. Σε  δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση κινείται στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων για το 2023, με βασικότερη παρέμβαση την επέκταση της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους. 

Διαβάστε επίσης: 

Στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα στήριξης

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή λύση απαιτεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας

Τιμές καυσίμων: Αναζητείται χώρος για στοχευμένες παρεμβάσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News