BUSINESS & FINANCE

Τιμές καυσίμων: Αναζητείται χώρος για στοχευμένες παρεμβάσεις

Τιμές καυσίμων: Αναζητείται χώρος για στοχευμένες παρεμβάσεις

Το ράλι στις τιμές της βενζίνης συνεχίζεται αφού πλέον η μέση τιμή έχει φθάσει κοντά στα 2,27 ευρώ/λίτρο, το περίεργο όμως είναι πως η τιμή του πετρελαίου κίνησης, σε αντίθεση με τη τιμή της βενζίνης, μειώνεται την τελευταία εβδομάδα. Από το 1,892 ευρώ/λίτρο την Κυριακή 15 Μαΐου, πλέον η τιμή βρίσκεται στο 1,861 ευρώ/λίτρο. 

Αυτό βέβαια εξηγείται, καθώς όπως φαίνεται, η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης άρχισε να ξαναφαίνεται στις αντλίες, αφού το προηγούμενο διάστημα είχε χαθεί κάπου ανάμεσα στο συναλλακτικό κύκλωμα.

Όπως φαίνεται, μετά και τους ελέγχους που άρχισαν να κάνουν τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης  και να ρίχνουν «καμπάνες» των 5.000 ευρώ, η επιδότηση επιτέλους «δούλεψε».

Όπως είναι λογικό, οι αυξημένες τιμές των καυσίμων έφεραν περισσότερα έσοδα στο κρατικό κορβανά από την είσπραξη του ΦΠΑ, κάτι το οποίο βέβαια αντισταθμίζεται κατά ένα τρόπο από τη μείωση των εσόδων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τα έσοδα του ΕΦΚ εμφανίζονται μειωμένα κατά 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, με τα 108 εκατ. ευρώ  να αντικατοπτρίζουν την πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα  και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει πως μόνο το Μάρτιο, η απώλεια των εσόδων από τον ΕΦΚ ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ο ίδιος απέκλεισε χθες κάθε νέο μέτρο αυτή την περίοδο, καθώς όπως τονίζει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη που «δείχνουν» νέα μέτρα στήριξης για την αγορά των καυσίμων.   

Πάντως είναι αδιαμφισβήτητο πλέον πως το επόμενο μεγάλο μέτωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της αγοράς των καυσίμων. Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θα υπάρξει και επιπλέον μέριμνα για τα νησιά. Οι τιμές, πάντως, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ κοντά στα 2,60 ευρώ. 

Για το νέο πακέτο μέτρων απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων, οι συζητήσεις είναι συνεχείς και όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται. Αυτό σημαίνει πως συζητείται από την λύση μια νέας επιδότησης στους πολίτες, δηλαδή ένα fuel pass Νούμερο 2, έως ειδικά μέτρα για τα νησιά ή ακόμα και μια παρέμβαση όπως ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή επιδότηση της βενζίνης στην πηγή. 

Διαβάστε επίσης: 

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα

Καύσιμα: Πόσα πληρώνουμε σε φόρους – Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης

Καύσιμα: Μείωση φορολογικών εσόδων παρά το ράλι των τιμών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News