BUSINESS & FINANCE

Νέο πακέτο μέτρων για την ακρίβεια με τις ευλογίες της Κομισιόν

Νέο πακέτο μέτρων για την ακρίβεια με τις ευλογίες της Κομισιόν

Με τις ευλογίες της Κομισιόν θα «χτιστεί» και το νέο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια. Όπως αναφέρεται στην 14η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να υπερβούν τα αρχικά ανώτατα όρια του προϋπολογισμού.

«Οι αρχές ενέκριναν  συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,0% του ΑΕΠ) στις αρχές Απριλίου. Αυτό επιτρέπει την αύξηση των δαπανών για μέτρα και δαπάνες που σχετίζονται με τις υψηλές τιμές ενέργειας. Για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, η Επιτροπή υποθέτει πρόσθετες πιστώσεις 0,4% του ΑΕΠ για το 2022». Αυτό  πολύ απλά σημαίνει πως σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο προϋπολογισμός μπορεί να σηκώσει μέτρα περίπου άλλων 800 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, οι πιστώσεις αυτές  αναμένεται να ψηφισθούν έως τον Σεπτέμβριο.

Οι επόμενες κινήσεις στα καύσιμα 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη το σχέδιο για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος και μάλιστα, χθες, ο υπουργός Ενέργειας πήρε και το πρώτο πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος που είχε προτείνει. Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» μέσα στον επόμενο μήνα ώστε  να πάρει την τελική έγκριση και να μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο σχήμα του έμμεσου πλαφόν από την 1η Ιουλίου. 

Φαίνεται πλέον πως το επόμενο μεγάλο μέτωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της αγοράς των καυσίμων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα μέσα στο καλοκαίρι απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων.  Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θα υπάρξει και επιπλέον μέριμνα για τα νησιά. Οι τιμές, πάντως, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ κοντά 2,60 ευρώ. 

Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει και προχωρά στην επιβολή προστίμων σε πρατήρια καυσίμων, αλλά προφανώς και οι έλεγχοι δεν μπορούν να αποτρέψουν τις υψηλές τιμές, αφού αντιμετωπίζουν μόνο τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κερδοσκοπία. 

Πάντως, για το νέο πακέτο μέτρων απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων, οι συζητήσεις είναι συνεχείς και όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται. Αυτό σημαίνει πως συζητείται μια νέα επιδότηση στους πολίτες, δηλαδή ένα fuel pass νούμερο 2, όσο και η λύση του πλαφόν στις τιμές λιανικής, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα νησιά.

Μεγαλύτερη αβάντα και ευκολία στις κινήσεις ως προς τα μέτρα στήριξης προφανώς δίνει η απόφαση της Κομισιόν για παράταση της αναστολής της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Βέβαια, η Κομισιόν συστήνει για τα κράτη με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό της αύξησης των τρεχουσών δαπανών κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη. Όσον αφορά την περίοδο μετά το 2023, οι συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν μία δημοσιονομική πολιτική με στόχο τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης και σταδιακής μείωσης του χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Ειδική ρήτρα διαφυγής για τις υπερχρεωμένες χώρες – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Τα 3 μέτωπα για να βρεθούν χρήματα 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News