BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις: Παράταση δύο μηνών για την εκκαθάρισή τους – Κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν 

Συντάξεις: Παράταση δύο μηνών για την εκκαθάρισή τους – Κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν 

Δύο μήνες παράταση για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων παίρνει η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι συντάξεις θα πρέπει να εκκαθαριστούν πλέον μέχρι και τα τέλη Αυγούστου από τα τέλη Ιουνίου που είχε οριστεί αρχικά όπως αναφέρεται στην 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κομισιόν. Σύμφωνα με την έκθεση, η εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έχει επιβραδυνθεί από τον Δεκέμβριο λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των προγραμματισμένων βελτιώσεων πληροφορικής αλλά και λόγω των μη αναμενομένων μικρότερων αποτελεσμάτων από τις κινήσεις το προηγούμενο διάστημα που έχει κάνει το Υπουργείο Εργασίας στον τομέα των συντάξεων -όπως το project των λογιστών και των δικηγόρων.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι καθυστερήσεις τον Μάρτιο του 2022 έφτασαν τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2021, 105 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση,οι αρχές έχουν προτείνει πρόσθετες ενέργειες για τη βελτιστοποίηση και απλοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων πληροφορικής και των διαδικασιών απονομής συντάξεων, που θα
επιτρέπουν την πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022.

Τα επόμενα βήματα 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση έχει περάσει τροπολογία που στοχεύει στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας των απονομών. Ουσιαστικά η έκθεση αναφέρεται τόσο στις «συντάξεις εμπιστοσύνης» αλλά και στη νέα fast track διαδικασία για τις νέες συντάξεις. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία τρεις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης θα γίνεται η απονομή της σύνταξης. Η σύνταξη θα εκδίδεται αυτόματα με χρήση όχι μόνο των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι ήδη καταχωρημένα στο πληροφοριακό σύστημα αλλά και τα στοιχεία που υποβάλλει ο αιτών για πρόσθετη ασφάλιση.

Τα στοιχεία που δεν έχουν επαληθευτεί πριν την απονομή της σύνταξης θα ελεγχθούν εκ των υστέρων εντός τριών ετών από την έκδοση της σύνταξης. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι αρχές σχεδίασαν μια σειρά από πρόσθετες ενέργειες στα πληροφορικά συστήματα για την επεξεργασία των παλιών συνταξιοδοτικών απαιτήσεων πιο γρήγορα αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ του ΕΦΚΑ αλλά των συνταξιούχων –το ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας δηλαδή που προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Εργασίας. Μέσω του «δωματίου» ο συνταξιούχος θα εισέρχεται στο efka.gov.gr και με τους κωδικούς taxis θα επιλέγει «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας».

Στη συνέχεια θα αναρτά όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και θα παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του, δηλαδή εάν έχει αναλάβει κάποιος εισηγητής το φάκελο του, σε ποια φάση βρίσκεται ο συνταξιοδοτικός του φάκελος ενώ μέσω της πλατφόρμας θα μπορεί να ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ εάν ο εισηγητής τηρεί τους προβλεπόμενους χρόνους κατά την επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Π. Τσακλόγλου: Το 2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Συντάξεις: Αγώνας δρόμου για την εξάλειψη του στοκ – Προς νέο κύκλο πιστοποίησης για λογιστές και δικηγόρους

Συντάξεις: Τι αλλάζει με το «ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News