Business & Finance Σάββατο 21/05/2022, 16:02
BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Τα dark stores φέρνουν στο φως ξεχασμένους εμπορικούς χώρους

Ακίνητα: Τα dark stores φέρνουν στο φως ξεχασμένους εμπορικούς χώρους

Ακόμα µία ευκαιρία φαίνεται πως θα έχουν οι εμπορικοί χώροι που βρίσκονται σε σημεία χαμηλής εμπορικότητας. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Κωνσταντίνου Γατή, ερευνητή και ορκωτού εκτιμητή (MRICS), «η επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των αλυσίδων λιανικής, ώστε να εξυπηρετήσουν και τις παραδόσεις του τελευταίου μιλίου (last-mile logistics), έχει αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα που βρίσκονται εντός των μεγάλων αστικών κέντρων και μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποθήκες, με στόχο τη συγκέντρωση προϊόντων και τη διανομή τους στους καταναλωτές. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται από τις ίδιες τις αλυσίδες, μια εξέλιξη η οποία θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε κατηγορίες ακινήτων των οποίων το μέλλον φάνταζε ιδιαίτερα δυσοίωνο», σημείωσε ο κ. Γατής στο πλαίσιο ομιλίας του στο 1ο Premium Real Estate Forum, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο MEC Παιανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή.

Σημαντικές είναι οι ανακατατάξεις και στα καταστήματα που βρίσκονται στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους, καθώς παρατηρούνται σταδιακή αποχώρηση των τραπεζικών καταστημάτων και μεγάλη αύξηση της παρουσίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρονικών, που πλέον έχουν διαφοροποιημένο προϊοντικό μείγμα μέσω της προσθήκης και των λευκών συσκευών στην γκάμα τους. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται η ανάγκη για καταστήματα μεγαλύτερης επιφάνειας, από όλο και περισσότερες αλυσίδες, καθώς η τάση της διευρυμένης γκάμας προϊόντων φαίνεται πως είναι πλέον κυρίαρχη στο λιανεμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες των logistics και των γραφείων παραμένουν οι δημοφιλέστερες μεταξύ των θεσμικών επενδυτών. Στον τομέα των logistics, η αύξηση της ζήτησης για ενοικιάσεις χώρων και η ανοδική πορεία των τιμών πώλησης είναι χαρακτηριστικά δεδομένα, αλλά το ενδιαφέρον για τις δευτερεύουσες αγορές παραμένει χαμηλό. Οι νέες αναπτύξεις εντοπίζονται πέριξ των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο Θριάσιο πεδίο και στη Σίνδο. Σύμφωνα με τον κ. Γατή, οι αγορές αυτές θα ενισχυθούν βραχυπρόθεσμα χάρη στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας στο διεθνές διαμετακομιστικό έργο και στην είσοδο νέων επιχειρήσεων μεταφορικού έργου. Κατά τον ίδιο, ο ανοδικός κύκλος της αγοράς αυτής βρίσκεται ακόμα στην εκκίνησή του.

Οσον αφορά την αγορά γραφείων, η πολύ υψηλή επενδυτική ζήτηση είναι επίσης βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς. Ωστόσο αναμένονται σημαντικές γεωγραφικές ανακατατάξεις με επίκεντρο την επένδυση στο Ελληνικό. «Η πορεία των γραφείων στο Ελληνικό θα επηρεάσει συνολικά την αγορά, αποτελώντας βαρόμετρο. Αν οι χρήστες που θα μετακινηθούν εκεί (πέραν των τραπεζών που έχουν ήδη συμφωνήσει να μετακινηθούν στο Ελληνικό) είναι εταιρείες υψηλού προφίλ χωρίς παρουσία στην ελληνική αγορά, τότε οι νέοι γραφειακοί χώροι που θα αναπτυχθούν θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την υπόλοιπη αγορά, γεγονός που θα έχει σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις τόσο στα νότια προάστια της Αττικής όσο και στις υπόλοιπες περιοχές», σημείωσε ο κ. Γατής. Το ζήτημα, δηλαδή, είναι κατά πόσον τα νέα γραφεία στο Ελληνικό θα «κανιβαλίσουν» την υπόλοιπη αγορά γραφείων, περιορίζοντας τις νέες επενδύσεις σε άλλα σημεία, ή θα μπορέσουν να προσελκύσουν νέες εταιρείες χωρίς παρουσία στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: 

Αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία στην Αθήνα – Πού κινούνται τα ενοίκια

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν

Ακίνητα: Αυξάνονται τα deals και οι τιμές – Αναλυτικοί πίνακες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News