Business & Finance Σάββατο 21/05/2022, 08:15
ΒUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Τα κρυπτονομίσματα δεν «έχουν καμία αξία» – Χρειάζονται ρυθμιστικό πλαίσιο

Λαγκάρντ: Τα κρυπτονομίσματα δεν «έχουν καμία αξία» – Χρειάζονται ρυθμιστικό πλαίσιο

To μήνυμα ότι τα κρυπτονομισματα «δεν έχουν καμία αξία», έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εφιστώντας την προσοχή ότι θα πρέπει να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ούτως ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να μην χαθούν οι αποταμιεύσεις μίας ζωής.

Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, η Λαγκάρντ είπε ότι ανησυχεί που ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους, που θα χάσει όλα του τα χρήματα και που θα απογοητευθεί οικτρά. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε και την ανάγκη να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.  

Τα σχόλιά της λαμβάνουν χώρα σε μία ιδιαίτερα θυελλώδη περίοδο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin και το ether να έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από τα περυσινά ιστορικά υψηλά τους. To ψηφιακό ενεργητικό βρίσκεται πάντως στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών οι οποίοι ανησυχούν για τους κινδύνους που συνιστούην στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς την αξία των cryptos, την οποία την αντιπαραβάλει με ένα ψηφιακό ευρώ που θα εκδίδεται από την ΕΚΤ – ένα σχέδιο που ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ την επόμενη τετραετία. 

«Η δική μου ταπεινή εκτίμηση είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία, στηρίζονται στο πουθενά και δεν υπάρχει στον χώρο αυτό κάποιο ενεργητικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά. 

«Την ημέρα που θα έχουμε ένα ψηφιακό νόμισμα από την κεντρική τράπεζα, το ψηφιακό ευρώ, θα μπορώ να το εγγυηθώ – συνεπώς η κεντρική τράπεζα θα είναι από πίσω και αυτό πιστεύω ότι κάνει την τεράστια διαφορά από πολλά άλλα χαρακτηριστικά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Επιφυλάξεις και ανησυχίες έχουν εκφράσει και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Ένας εξ αυτών, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος είπε τον Απρίλιο ότι τα κρυπτονομίσματα «δημιουργούν μία νέα Άγρια Δύση» και έκανε συγκρίσεις με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου στεγαστικού χρέους. 

Η Λαγκάρντ είπε ότι η ίδια δεν έχει επενδύσει σε κανένα κρυπτονόμισμα επειδή «θέλει να υπηρετεί αυτά που πρεσβεύει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όμως, τα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως προσέθεσε, ένας από τους γιούς της έχει επενδύσει σε αυτά, παρά την προτροπή της να μην το κάνει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Το ψηφιακό ευρώ θα σπάσει το μονοπώλιο των τραπεζών στις καταθέσεις – Τι θα χάσουν

Αδυνατεί να πιάσει τα 30.000 δολάρια το Bitcoin: Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές

O ιδρυτής του FTX: Το bitcoin δεν έχει μέλλον ως δίκτυο πληρωμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News