BUSINESS & FINANCE

Βιοτεχνολογία: Τι προτείνει η ελληνική dream team

Βιοτεχνολογία: Τι προτείνει η ελληνική dream team

Τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, όπου επιφανείς Ελληνες της ομογένειας και κορυφαία στελέχη εταιρειών βιοτεχνολογίας θα παρουσιάσουν στον κ. Μητσοτάκη τα αποτελέσματα μιας συντονισμένης έρευνας δύο ετών, η εφαρμογή των οποίων αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο τότε αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μαζί με τον Στέλιο Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Biogen (ο godfather της βιοτεχνολογίας, όπως τον αποκαλούν στην Αμερική) σε συνεννόηση με το Μαξίμου, συγκάλεσαν μια ομάδα από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες του χώρου της βιοτεχνολογίας, ελληνικής κυρίως καταγωγής, με σκοπό τη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Η ομάδα εργασίας είχε συνεχείς συσκέψεις τα τελευταία δύο χρόνια, μίλησε με δεκάδες στελέχη εταιρειών και μέλη της κυβέρνησης, και ενσωμάτωσε στις συστάσεις τις προτάσεις από τη συμβουλευτική επιτροπή. Στην ομάδα εργασίας και στη συμβουλευτική επιτροπή έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων: Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρfizer, Γιώργος Γιανκόπουλος, πρόεδρος της Regeneron, Sir Μενέλαος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος Αstrazeneca, Νούμπαρ Αφεγιάν, πρόεδρος Moderna, Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ομότιμος καθηγητής του Harvard, Κωστής Μαγκλάρας, κοσμήτορας του Columbia University, Γιώργος Σκάνγκος, πρόεδρος της VIR Pharmaceuticals.

Η γενική διαπίστωση που οδήγησε στην αρχική ιδέα που καταλήγει στη σημερινή σύσκεψη, ήταν πως η χώρα διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό), αλλά οι μέχρι τώρα συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει τη δημιουργία ενός πραγματικά καινοτόμου οικοσυστήματος στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Μια σημαντική παρατήρηση της ομάδας είναι ότι δεν απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια από την κυβέρνηση και τον Ελληνα φορολογούμενο. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν σήμερα στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν να κάνουν με την οργάνωση του χώρου, την απλοποίηση διαδικασιών και με τη δημιουργία κινήτρων, όπως φορολογικά, ώστε μεγάλες διεθνείς εταιρείες του χώρου να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στη χώρα.

Τη δυναμικότητα του κλάδου, στον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω και τώρα επιχειρεί να κάνει τα πρώτα της βήματα, αναδεικνύει η έκθεση της ομάδας εργασίας, που όπως τονίζει, «τώρα είναι η ώρα να μπουν τα θεμέλια ώστε η Ελλάδα να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική σε μία ή περισσότερες από τις βιομηχανίες του 21ου αιώνα, που βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής. Μια τέτοια βιομηχανία είναι ο τομέας της καινοτόμου βιοφαρμακευτικής».

Οι λεπτομερείς προτάσεις της ομάδας επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες:

α) Στην υποστήριξη και οργάνωση της βασικής έρευνας στον τομέα της βιολογίας/βιοτεχνολογίας,

β) στην προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας (μονοκλωνικά αντισώματα, κυτταρικές θεραπείες, κ.λπ.),

γ) στη συνεχή προσέλκυση κλινικών δοκιμών και

δ) στη δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες σε διεθνείς εταιρείες του χώρου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, είναι πως στη σύσκεψη θα συμμετάσχει πλήθος κυβερνητικών στελεχών: Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφ. Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο αν. υπουργός Νικόλαος Παπαθανάσης, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News