Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 20:48
BUSINESS & FINANCE

Twitter: Το χρέος και όχι οι ψευδείς λογαριασμοί είναι το μεγάλο πρόβλημα του Μασκ

Twitter: Το χρέος και όχι οι ψευδείς λογαριασμοί είναι το μεγάλο πρόβλημα του Μασκ

Η αγορά θα χρηματοδοτηθεί με μοχλευμένο δάνειο και ομόλογα υψηλής απόδοσης. Η CreditSights εκτιμά ότι αυτό θα αυξήσει δραματικά τις ετήσιες έντοκες δαπάνες του Twitter σε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Bloomberg Intelligence βλέπει 750 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Με αυτά τα νούμερα, το Twitter ενισχύει την πίεση στον Μασκ να μεταμορφώσει την εταιρεία βρίσκοντας νέες πηγές εσόδων και μειώνοντας το κόστος. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τους αναλυτές της Wall Street που έχουν προβλέψει κέρδη ρεκόρ για το 2022, αν και αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν οι προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ – ο Μασκ είπε τη Δευτέρα ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη – πραγματοποιηθούν.

«Πρόκειται απλώς για μια κακή κεφαλαιακή δομή που έχει εφαρμοστεί σε μία επιχείρηση όπως το Twitter που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ιδιαίτερα κερδοφόρα», δήλωσε ο Τζον Μακλέιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management.

Υψηλό Κόστος

Οι έντονες δαπάνες του Twitter’s θα αυξηθούν μετά τη συμφωνία εξαγοράς του Μασκ

Πηγή: Twitter public filings

Ο ίδιος Μασκ έχει αρχίσει να εκδηλώνει αμφιβολίες για το εάν θα προχωρήσει στη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει, εκτός και εάν οι ψευδείς λογαριασμοί εκπροσωπούν λιγότερους από το 5% των χρηστών.

Το χρέος είναι μόνο ένα από τα τρία στοιχεία της χρηματοδότησης του Μασκ. Βρήκε 19 ακόμη επενδυτές από τον χώρο του μετοχικού κεφαλαίου να συμμετάσχουν μαζί του σε δεσμεύσεις μετοχών αξίας 27,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει επίσης λάβει δάνειο με περιθώριο κέρδους 6,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των μετοχών του στην Tesla, αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθεί να το αντικαταστήσει φέρνοντας επενδυτές που κατέχουν προνομιούχες μετοχές, όπως η Apollo Global Management Inc. και η Sixth Street.

Όλο αυτό σημαίνει ότι το πακέτο χρηματοδότησης που ετοίμασαν οι τραπεζίτες θα οδηγήσουν το Twitter πολύ πιο βαθιά στο χρέος, αυξάνοντας το έντοκο κόστος από τα 53,5 εκατ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. 

Το όλο σκηνικό επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, εξέλιξη που θα συσσώρευε χρέος στην εταιρεία σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία, την ώρα που τα περισσότερα από τα έσοδά της προέρχονται από διαφημίσεις. 

Εάν τελικά ο Μασκ καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία το Twitter, τότε το βάρος του χρέους θα γίνει πιο διαχειρίσιμο με την πάροδο του χρόνου και η εταιρεία θα μπορούσε να παρουσιάσει θετική ροή ρευστού το 2024, σύμφωνα με αναλυτές. Σε περίπτωση όμως που δεν τα καταφέρει, τότε το χρέος του Twitter θα γίνει πρόβλημα.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Tελεσίγραφο στην ηγεσία του Twitter για τα bots

Twitter: Τώρα ο Elon Musk θέλει να πληρώσει λιγότερα

Twitter: Πώς η μετοχή του έχασε όλα τα κέρδη της μέσα σε έξι εβδομάδες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News