BUSINESS & FINANCE

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για το στεγαστικό μου δάνειο;

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για το στεγαστικό μου δάνειο;

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη χορήγηση νέων δανείων με φθηνό χρήμα, καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν σε αύξηση των σταθερών επιτοκίων πιθανότατα από τον Ιούλιο. Όσον αφορά στα κυμαινόμενα επιτόκια, εκεί η επιβάρυνση θα επέλθει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αποφασίσει να κάνει το σχετικό βήμα αύξησης για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη τράπεζα προσανατολίζεται από τώρα να αυξήσει το σταθερό επιτόκιο της 10ετίας κατά περίπου 0,4%. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για τη συγκεκριμένη περίοδο, από 3% που είναι σήμερα θα φτάσει κοντά στο 3,4%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Επιβάρυνση καταρχήν για τους υποψήφιους δανειολήπτες οι οποίοι ως επί το πλείστον συνάπτουν συμβάσεις με σταθερό επιτόκιο.

Για παράδειγμα, δάνειο 150.000 ευρώ με 20ετή περίοδο αποπληρωμής και επιτόκιο 3% βγάζει δόση περίπου 841 ευρώ ενώ μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4%, η δόση θα διαμορφωθεί στα 871,5 ευρώ δηλαδή μεγαλύτερη κατά 30,55 ευρώ. Είναι μια ετήσια επιβάρυνση της τάξεως των 360 ευρώ, την οποία ο δανειολήπτης θα «κουβαλάει» μέχρι τη λήξη της περιόδου αποπληρωμής του δανείου.

Είναι προφανές ότι αυτή την επιβάρυνση, εκτός από τους υποψήφιους δανειολήπτες, θα την υποστούν και όσοι θελήσουν να «κλειδώσουν» το επιτόκιό τους μετατρέποντάς το από κυμαινόμενο σε σταθερό προκειμένου να μην αναλάβουν τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση του επιτοκίου σε μηνιαία βάση, υπολογίζεται ανάλογα με τον υπόλοιπο χρόνο αποπληρωμής του δανείου και το υπόλοιπο της οφειλής. Έτσι για υπόλοιπο 100.000 ευρώ, κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% σημαίνει επιβάρυνση 11,3 ευρώ τον μήνα αν η υπόλοιπη διάρκεια είναι 13 χρόνια. Άρα, κάθε φορά που ο δανειολήπτης που χρωστάει 50.000 ευρώ θα ακούει για αύξηση επιτοκίου κατά 0,25% θα γνωρίζει ότι ο μηνιαίος του προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται με περίπου 5,5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση επιτοκίων: Επιπλέον τόκοι 1 δισ. έως το 2023 για δανειολήπτες

Τράπεζες: Πρώτη γεύση της αύξησης του κόστους στα δάνεια

Δάνεια: Πόσο αυξάνονται οι δόσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News