Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 17:06
BUSINESS & FINANCE

Κάνατε κάποιο λάθος στη δουλειά; 5 τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Κάνατε κάποιο λάθος στη δουλειά; 5 τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Tα λάθη στη δουλειά είναι ο χειρότερος εφιάλτης αρκετών εργαζομένων, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να τους βοηθήσουν να βελτιωθούν και να αναπτύξουν πιο ισχυρούς δεσμούς με τους συναδέλφους τους.

Ακόμα και αν κάνετε κάποιο λάθος, είναι σημαντικό να δείξετε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με επαγγελματισμό και να βρίσκετε την πηγή του προβλήματος, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Από τεχνικά προβλήματα μέχρι ντροπιαστικές γκάφες, αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά λάθη στη δουλειά:

  • Γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη σε παρουσιάσεις ή email
  • Να στείλετε κατά λάθος ένα email σε άλλο άτομο
  • Να χάσετε κάποια προθεσμία
  • Να μην έχετε ελέγξει σωστά τα στοιχεία σας
  • Να κλείνετε ραντεβού την ίδια ώρα με δύο πελάτες ή να αργήσετε

Τι να κάνετε σε περίπτωση λάθους στη δουλειά

Αν υποπέσετε σε κάποιο σφάλμα στην εργασία σας, μπορείτε να λάβετε τα εξής πέντε βήματα ώστε να μειώσετε τον αντίκτυπό του, να το αναγνωρίσετε και να βεβαιώσετε ότι δεν θα ξανασυμβεί.

1. Αναγνωρίστε το λάθος

Είναι φυσικό να νιώσετε ντροπή ή αγανάκτηση αν κάνετε ένα λάθος στη δουλειά, αλλά είναι σημαντικό να προχωρήσετε και να μην επικεντρωθείτε σε αυτό.

Δείχνετε περισσότερη επαγγελματικότητα όταν αναγνωρίζετε το λάθος – όχι μόνο στον εαυτό σας, αλλά και στους άλλους. Όταν το παραδέχεστε σε άλλους, να είστε ευθείς και άμεσοι.

2. Ζητήστε συγγνώμη

Με το να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη σε οποιονδήποτε επηρεάστηκε από το λάθος πετυχαίνετε πολλά πράγματα. Πρώτον, δείχνετε ότι πραγματικά το έχετε μετανιώσει και δέχεστε την ευθύνη για αυτό. Δεύτερον, δείχνετε σεβασμό σε όσους έχουν επηρεαστεί.

Αν υπάρχουν ακόμα αρνητικά συναισθήματα για το λάθος, με μια συγγνώμη ίσως καταφέρετε να επαναφέρετε το θετικό κλίμα.

3. Βρείτε λύση

Σειρά έχει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που ενδεχομένως προκλήθηκαν από το λάθος και να επικοινωνήσετε τη λύση σας με όποιον χρειάζεται. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να δουλέψετε υπερωρία ή απλά να ζητήσετε συγγνώμη από κάποιον πελάτη.

Αν επηρεάστηκαν και οι συνάδελφοί σας από το λάθος σας και πρέπει να δουλέψουν παραπάνω, προσπαθήστε να τους βοηθήσετε όσο περισσότερο μπορείτε με τον επιπλέον φόρτο εργασίας.

4. Σκεφτείτε τι θα κάνετε την επόμενη φορά

Θα πρέπει να αξιολογήσετε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά για να μη συμβεί ξανά το ίδιο λάθος. Αυτό σημαίνει να βρείτε τη ρίζα, την πηγή του προβλήματος.

Ό,τι και αν προκάλεσε το λάθος, βρείτε το πρόβλημα και αντιμετωπίστε το. Για παράδειγμα, αν χάσατε κάποια προθεσμία, ξεκινήστε νωρίτερα την επόμενη φορά.

Ενημερώστε τους ανωτέρους σας για να σας έχουν εμπιστοσύνη και να ξέρουν ότι έχετε πάρει τα κατάλληλα βήματα για να αποφύγετε παρόμοια λάθη στο μέλλον.

5. Δημιουργήστε ένα θετικό υπόδειγμα εργασίας

Αφού επιλύσετε το λάθος σας, φροντίστε να δείξετε ότι έχετε βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε. Φροντίστε να μένετε σταθεροί στις νέες κατευθυντήριες γραμμές που έχετε θέσει στον εαυτό σας για να μην κάνετε ξανά λάθη.

Αν βρείτε μια μέθοδο που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, μοιραστείτε τη με τους συναδέλφους σας, οι οποίοι ενδέχεται να τη βρουν χρήσιμη. Έτσι, θα βελτιώσετε την επικοινωνία και θα μειώσετε την πιθανότητα για λάθη στο μέλλον.

Πώς να ΜΗΝ κάνετε λάθη

Πέρα από το να αντιμετωπίζετε τα λάθη, είναι σωστό να κάνετε κάποιες κινήσεις από πριν έτσι ώστε να μη συμβούν.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μειώσετε την πιθανότητα σφαλμάτων:

  • Να δίνετε όλη την προσοχή σας στη δουλειά σας την κατάλληλη στιγμή. Ανάλογα με το πόση ενέργεια έχετε, είναι καλή ιδέα να δομείτε την ημέρα σας και να κάνετε τις δουλειές υψηλής προτεραιότητας όταν νιώθετε περισσότερη ζωντάνια και διάθεση για εργασία.
  • Να ελέγχετε δυο και τρεις φορές τις παρουσιάσεις και τα γραπτά σας. Κάνετε συνήθεια να ελέγχετε τα emails για λάθη πριν πατήσετε «Αποστολή» ή τις παρουσιάσεις σας πριν τις δείξετε στους άλλους. Για ένα μεγάλο και δύσκολο project, βοηθάει να κάνετε ένα διάλειμμα και μετά να το ελέγχετε.
  • Δημιουργήστε λίστες. Ειδικά για επαναλαμβανόμενες εργασίες, βάλτε μια λίστα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κάθε φορά.
  • Κάντε διαλείμματα. Συνιστάται να κάνετε μια παύση από τη δουλειά τουλάχιστον κάθε 90 λεπτά με δύο ώρες για να μειώσετε την πιθανότητα λαθών. Απομακρυνθείτε από το γραφείο σας για λίγο για να βγάλετε από το μυαλό σας τις αρμοδιότητές σας.
  • Απομακρυνθείτε από ό,τι σας αποσπάει την προσοχή. Κλείστε το τηλέφωνό σας, μην κοιτάτε το email, μην κάνετε βόλτα στο διαδίκτυο, μην μιλάτε στο Messenger.
  • Να κάνετε ερωτήσεις. Όταν αρχίζετε μια νέα δουλειά ή ένα νέο project, συνιστάται να ρωτάτε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις για να καταλάβετε καλύτερα τις αρμοδιότητές σας.
  • Φτιάξτε ένα λεπτομερές πρόγραμμα. Για να βοηθηθείτε με τα deadlines, σημειώσετε στο ημερολόγιό σας τι χρειάζεται να κάνετε την εκάστοτε μέρα/εβδομάδα/μήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα πέντε λάθη που οδηγούν σε παραιτήσεις και απολύσεις

Οι 4 κανόνες για έναν stress-free εργασιακό χώρο

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν όσοι ψάχνουν για δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News