Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 16:12
BUSINESS & FINANCE

Παρουσιάζεται το σχέδιο Defend EU: Κοινά επενδυτικά εργαλεία για την άμυνα

Παρουσιάζεται το σχέδιο Defend EU: Κοινά επενδυτικά εργαλεία για την άμυνα

Το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο Defend-EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα επιδιώξει να δημιουργήσει νέα επενδυτικά εργαλεία για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Τα εργαλεία αυτά θα επιτρέψουν στο μπλοκ «να χαρτογραφήσει, να συντονίσει και να δώσει κίνητρα για την από κοινού ανάπτυξη, απόκτηση και ιδιοκτησία αμυντικού εξοπλισμού», αναφέρεται σε προσχέδιο εγγράφου το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Aνάμεσα στις προτάσεις της Ε.Ε. βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου οχήματος, έξω από τον κανονικό προϋπολογισμό του μπλοκ, που θα διοχετεύει τις αμυντικές συνεισφορές των κρατών μελών σε εθελοντική βάση.

Παράλληλα, το μπλοκ προτείνει να αρθούν οι αποκλεισμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για αμυντικά projects και μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία για την από κοινού απόκτηση αμυντικών συστημάτων.

Τονίζεται ακόμη ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αμυντική συνεργασία θα ενισχύσει και θα επωφελήσει και το ΝΑΤΟ.

Στο έγγραφο παρουσιάζονται και τα μεγαλύτερα «κενά» της Γηραιάς Ηπείρου αναφορικά με την άμυνα. Ελλείψεις εντοπίονται σε:

  • Αεροπορικά και πυραυλικά αμυντικά συστήματα
  • Εξοπλισμός και δυνατότητα μάχης από ξηρά, θάλασσα και αέρα (όπως υποβρύχια, τανκ, πυροβολικό drone, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη για ανεφοδιασμό καυσίμων από αέρος)
  • Αποθέματα σε πυρομαχικά, βλήματα, ανταλλακτικά και άλλα εξαρτήματα
  • Κυβερνοασφάλεια και ασφαλή σύνδεση σε δορυφόρους

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και ένα εφάπαξ πρόγραμμα αποζημίωσης κοινών προμηθειών για τις χώρες εκείνες που έχουν βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία, έτσι ώστε να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους με ευρωπαϊκά εφόδια. Το έγγραφο περιλαμβάνει και συστάσεις για καλύτερη εστίαση των υπάρχοντων μηχανισμών και κινήτρων για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε βασικές πρώτες ύλες.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η Ε.Ε. δεν έχει πολλά περιθώρια στον τρέχοντα προϋπολογισμό της για να αυξήσει ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει δαπανήσει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης ικανοτήτων. Τα κράτη μέλη μπορεί να χρειαστεί να έχουν μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα σχέδια δαπανών και τις προτεραιότητες του μπλοκ, αναφέρει το έγγραφο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε εντλός τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην άμυνα, με τα κράτη μέλη της να έχουν αυξήσει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά σχεδόν 200 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Θέλει επιπλέον 2 δισ. ευρώ για στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News