Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 12:37
BUSINESS & FINANCE

«Ελλάδα 2.0»: Προτάσεις για φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 605 εκατ. ευρώ

«Ελλάδα 2.0»: Προτάσεις για φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 605 εκατ. ευρώ

Σε 604.849.335,12 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν στη δράση: «Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Clawback & Συμψηφισμός του με Ερευνητικές & Επενδυτικές Δαπάνες», από τις δικαιούχους φαρμακευτικές εταιρείες. Η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 292.294.707,01 ευρώ.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Φορέας υλοποίησής της είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Μέχρι την 28η Απριλίου 2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους. 

Τα 50 αιτήματα αφορούν σε ενίσχυση έργων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α). Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 403.486.170,77 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 213.607.973,94 ευρώ. Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα σχετίζονται με την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους διαμορφώνεται σε 201.363.164,35 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 78.686.733,07 ευρώ.

Σημειώνεται πως βάσει της πρόσκλησης οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής έως τριών αιτημάτων ενίσχυσης έργων Ε&Α και έως τριών επενδυτικών σχεδίων, αντίστοιχα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που θεσπίσαμε το φαρμακευτικό clawback είχε φανεί ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία. Όμως, η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης του έδωσε μια εντελώς διαφορετική δυναμική και τα αποτελέσματα είναι οι προφανείς κατατεθείσες προτάσεις. Επενδυτικά σχέδια αξίας 605 εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλες εταιρίες που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες παραγωγής φαρμάκου στον κόσμο. Και όλα αυτά από την εφαρμογή μιας έξυπνης ιδέας σε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας. Καλωσορίζουμε τα επενδυτικά αυτά σχέδια και δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τους επενδυτές για να υλοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά για το καλό του ελληνικού λαού όλες αυτές οι σπουδαίες επενδύσεις»

Ο αρμόδιος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: 

«Tα αιτήματα ενίσχυσης επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων, που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής δράσης του “Ελλάδα 2.0” για το clawback, έφτασαν σε σημείο να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό. Οι σημαντικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της δράσης, από τη φαρμακοβιομηχανία, αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης».

Βασικά χαρακτηριστικά δράσης

Στόχος είναι:

  • η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για το μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του και
  • ο ταυτόχρονος συμψηφισμός επιστροφών clawback με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για Ε&Α ή επενδυτικές δαπάνες των υπόχρεων για την επιστροφή εταιριών, χρονικής περιόδου 2021-2023, καθώς και πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πρόκειται για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών Ε&Α και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.

  • Απευθύνεται σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

 

  • Δικαιούχος επιχείρηση για ενίσχυση από το πρόγραμμα θεωρείται για έργα Ε&Α και επενδυτικά σχέδια ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκων ή ο τοπικός του αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, εφόσον ορίζεται στην άδεια κυκλοφορίας, και εν γένει κάθε φαρμακευτική επιχείρηση που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

 

  • Ειδικά για επενδυτικά σχέδια δικαιούχοι είναι, επίσης, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που εμπίπτουν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ): 21.10, 21.20, 26.60, 32.50, 17.22 και 72.11 και υποχρεούνται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback).

 

  • Επιλέξιμες δαπάνες, για έργα Ε&Α είναι: 1) οι αμοιβές κάθε βαθμίδας προσωπικού, 2) οι δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στο βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο, 3) οι δαπάνες για κτίρια στο βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο, 4) η ανάθεση με σύμβαση σε εξωτερικούς συνεργάτες ή φορείς, 5) τα πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες.

 

  • Τέλος, για την εκτέλεση επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για: 1) ενσώματα στοιχεία ενεργητικού (δαπάνες αγοράς ή κατασκευής, ανέγερσης ή επέκτασης κτιριακών, ειδικών, βοηθητικών εγκαταστάσεων, επενδυτικές δαπάνες στοιχείων ενεργητικού, ειδικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις π.χ. καθαροί χώροι παραγωγής, ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα, εκσυγχρονισμός αποθηκών κλπ) και για 2) άυλα στοιχεία ενεργητικού, υπό προϋποθέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι ελληνικές startups που αλλάζουν τη φαρμακευτική βιομηχανία με τεχνητή νοημοσύνη

Προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News