BUSINESS & FINANCE

«Πισωγύρισμα» με -3,8% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Πισωγύρισμα» με -3,8% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βαριά σκιά έριξε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, εξέλιξη η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της οικονομίας στην ομαλότητα. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να χάσει 30 μονάδες και οι τράπεζες να κλείσουν με απώλειες άνω του 6%.

Μάλιστα, η «εικόνα» θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, δεδομένου ότι η έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) άμβλυνε εν μέρει τις ρευστοποιήσεις, περιορίζοντας τις απώλειες.

Έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα τερμάτισε με απώλειες της τάξης του 3,80% και διαμορφώθηκε στις 769,62 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 749 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 793 μονάδες. Ο τζίρος έφθασε τα 110,5 εκατ. ευρώ, με 70,7 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.

Ενδεικτικό της έντασης της διόρθωσης ήταντο γεγονός ότι σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όταν και ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να «κάτσει» -έστω μετά κόπων και βασάνων- στο τεχνικό όριο των 800 μονάδων, οι ημερήσιες απώλειες άγγιξαν τις 30 μονάδες.

Όπως είναι εύλογο, η είδηση της μετάλλαξης του ιού επηρέασε εξίσου αρνητικά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει κατά 2,70% στις 385 μονάδες. Οι απώλειες δε, σε Παρίσι και Φρανκφούρτη αγγίζουν το 3%. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Dow Jones χάνει πάνω από 320 μονάδες.

Στο -6% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο κλάδος των τραπεζών αναδείχθηκε ως η αχχίλειος πτέρνα του Χ.Α., καθώ παρουσίασε απώλειες άνω του 6% και διολίσθησε στις 481 μονάδες. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε ακόμη και το 10%.  

Υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε -έστω και προσωρινά- κάτω του τεχνικού σημείου των 2 ευρώ, ενώ υπό διαρκή απειλή τέθηκε και το όριο του 1 ευρώ για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Οι διακυμάνσεις των τραπεζικών τίτλων:

  • Alpha Bank -8,07% 0,90 ευρώ
  • Attica Bank -6,05% 0,202 ευρώ
  • Eurobank -5,32% 0,552 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,90% 2,04 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -9,52% 1,083 ευρώ

Απόλυτη κυριαρχία των αγοραστών

Στο ταμπλό, οι πωλητές είχαν πάρει από το πρωί ξεκάθαρο «κεφάλι» έναντι των αγοραστών, οι οποίοι σήμερα δήλωσαν μαζικά «απών». Οι πιέσεις ήταν υψηλότερες στις μετοχές των εταιρειών, οι οποίες επρόκειτο να επωφεληθούν περισσότερο από την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως για παράδειγμα η Aegean. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι, η βουτιά για τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας άγγιζε το 10%. Τελικά έκλεισε στο -3%.

Κατά 5% διολίσθησε και η μετοχή της Coca – Cola, ενώ οι απώλειες σε Motor Oil, Jumbo, Viohalco και ΕΛΠΕ ξεπέρασαν το 4%. Συνολικά, μόλις 15 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 103 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίστηκε στα 51,3 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Alpha Bank -8,07% 21,4 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,90% 18,8 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -5,32% 8,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -3,94% 7,4 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -2,55% 6,8 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank -8,07% 24,2 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -5,32% 16,6 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,90% 9,4 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -9,52% 6,2 εκατ. ευρώ
  • ΜΙΓ -7,01% 5,2 ΕΚΑΤ. ευρώ

Αλλαγή δεδομένων (;)

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού φαίνεται ότι προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι υπό τον φόβο μιας νέας χρηματιστηριακής αναταραχής, έσπευσαν να διαφυλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους, προχωρώντας σε μπαράζ πωλήσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετάλλαξη του ιού δεν πρόκειται να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων (σ.σ. επιβεβαιώθηκε κι από τον ΕΜΑ) δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων και επιστροφής στην κανονικότητα. Κάτι το οποίο ήδη αποτιμάται από την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Κι όλα αυτά, ενώ μέχρι την Παρασκευή, οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ένα εντυπωσιακό rebound των ελληνικών μετοχών κατά τη διάρκεια του 2021, χάρη στην πρόοδο του εμβολίου, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την εξομάλυνση της οικονομίας. Στα θετικά προσμετρούσε και η εκταμίευση των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις επτά συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2020, οι ετήσιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη κυμαίνονται στις 15 ποσοστιαίες μονάδες, ένα μέγεθος το οποίο δύσκολα αναμένεται να τροποποιηθεί σημαντικά. Το στοίχημα επομένως, της αγοράς είναι η διαφύλαξη των θετικών δεδομένων, ώστε να διευκολυνθεί η επαναδραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών του Νοεμβρίου.

«Διαπιστώνουμε ότι κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο δυνατά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών χάρη στην ισχυρή στήριξη που παρέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τις κινήσεις των ελληνικών αρχών προς την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News