BUSINESS & FINANCE

DBRS: Δημοσιονομική πειθαρχία και διατηρήσιμη ανάπτυξη το κλειδί για το ελληνικό χρέος

DBRS: Δημοσιονομική πειθαρχία και διατηρήσιμη ανάπτυξη το κλειδί για το ελληνικό χρέος

Θετικά αντιμετωπίζει η DBRS Morningstar τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία, όμως προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις. Εάν οι επιπτώσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στον πληθωρισμό επιμείνουν, η ανάπτυξη μπορεί να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που σε συνδυασμό με την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μπορεί να καθυστερήσει την δημοσιονομική εξισορρόπηση. 

Επικαλούμενη τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,1% φέτος από 4,5% προηγουμένως, η DBRS επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητάς της, στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, στο 180,2% το 2022 (13,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2021) και έως το 2025 θα έχει πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ GDP, εμφανίζοντας συνολική μείωση 59,8 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020 και πέφτοντας κάτω από τα επίπεδα του 2010.

DBRS: Δημοσιονομική πειθαρχία και διατηρήσιμη ανάπτυξη το κλειδί για το ελληνικό χρέος-1

Κατόπιν αυτών, η DBRS τονίζει ότι το χρέος είναι υψηλό, όμως αντισταθμιστικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνουν τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων. Το επόμενο διάστημα, η μείωση του χρέους θα στηριχθεί επίσης από δύο παράγοντες: 

(1)    την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και να τα διατηρήσει 

(2)    την επίτευξη καλών ρυθμών ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η DBRS τονίζει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι το κλειδί για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι απανωτές κρίσεις -πανδημία, πόλεμος- δείχνουν τη σημασία της ενίσχυσης των θεμελιωδών της οικονομίας, της συνέχισης της διαφοροποίησης και της διατήρησης δημοσιονομικών «μαξιλαριών», ώστε να μπορεί η χώρα να αντιμετωπίζει αναπάντεχα οικονομικά σοκ, σημειώνεται. 

Παρά τη δέσμευση της Αθήνας στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και την προβλεπόμενη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δημοσιονομικές προοπτικές δεν έχουν «ανοσία» απέναντι στους κινδύνους που γεννούν ο πόλεμος και οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά, τονίζουν οι αναλυτές. Ενδεχομένως να χρειαστεί η επέκταση των μέτρων στήριξης, κάτι που θα οδηγήσει σε δυσμενέστερα δημοσιονομικά αποτελέσματα του χρόνου, εξηγούν. 

Η DBRS δίνει μεγάλη σημασία και στους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι ήταν αναιμικοί πριν την πανδημία, εκτιμώντας ότι αυτοί θα ενισχυθούν με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Greece 2.0 αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τα θεμελιώδη της οικονομίας της και να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. 

Μπορεί οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια του πολέμου και τις επιπτώσεις του στην οικονομία να δημιουργούν κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές βραχυπρόθεσμα, όμως τα θεμελιώδη της Ελλάδας είναι εκείνα που θα καθορίσουν εάν το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο, σημειώνει η DBRS. 

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: To ενεργειακό σοκ επιβραδύνει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας

Scope: Το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ανάκαμψης έναντι του πολέμου

Deutsche Bank: Δεν αποκλείει μία νέα κρίση χρέους – Μύθοι και αλήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News