Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 15:13
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στοιχεία για παρεμβάσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Folli Follie

Εμπλοκή υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Folli Follie διαπιστώνεται σε έκθεση ελεγκτικής εταιρείας, το πόρισμα της οποίας έχει ήδη διαβιβαστεί στην Ανακρίτρια.

Η επίμαχη έκθεση, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, περιλαμβάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στα οικονομικά της Folli Follie και «ξετινάζει» την ηλεκτρονική αλληλογραφία τόσο των στελεχών του Ομίλου όσο και των ιδιοκτητών του.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα, στέλεχος της Folli Follie ενημερώνει έναν εκ των μεγαλομετόχων της εταιρείας, τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο, για το έμπρακτο ενδιαφέρον δύο υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ονομαστικά και τους δύο.

Ο ένας είχε χαρτοφυλάκιο σε οικονομικό υπουργείο, ενώ ο δεύτερος θεωρούταν ένας από τους σημαντικότερους υπουργούς της τότε κυβέρνησης με ευρύτερες αρμοδιότητες.

Στα σχετικά έγγραφα γίνεται αναφορά και γι’ έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αναφέρεται ότι «υπερβάλλει εαυτόν» στις προσπάθειες να πειστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να διευκολύνει την κατάσταση με την Folie Folie, η οποία αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα και βρισκόταν υπό έλεγχο.

Μνεία γίνεται και σ’ έναν δεύτερο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετέπειτα έγινε υπουργός με χαρτοφυλάκιο στο Αγροτικής Αναπτυξης. Το εν λόγω στέλεχος, το οποίο απέστειλε τις ενημερώσεις στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, δεν παραλείπει να θέτει ζητήματα οικονομικής ενίσχυσης όσων συνδράμουν για την επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας.

Για τον πρώτο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέδειξε το μέγιστο ενδιαφέρον, υπάρχει η αναφορά ότι έχει δρομολογήσει τροπολογία για τα Αφορολόγητα Καταστήματα (σ.σ. είχαν ενδιαφέρον οι Κουτσολιούτσοι) και ότι έχει ενημερώσει ότι όλα είναι «οκ», ενώ επισυνάπτει και την τροπολογία πριν αυτή κατατεθεί στη Βουλή.

Η δικογραφία από την αρμόδια ανακρίτρια έχει ήδη φθάσει στα χέρια της προίσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, και μελετάται προκειμένου να αποφασιστεί αν θα σταλεί στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τα επίμαχα e-mails

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα εξής μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αποστολέα τον Ν. Σ και αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Το πρώτο mail με ημερομηνία 11 Μαΐου 2018, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης , ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικκρίσεις για την ευνοική συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Ακόμη σε άλλο μήνυμα με ημερομηνία 13 Μαίου 2018 ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αποστολέα και πάλαι τον Ν.Σ. και αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοική μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα».

Eπίσης  στη δικογραφία περιλαμβάνεται και mail με ημερομηνία 29 Μάιου του 2018 και ώρα 18.10 το απόγευμα. Στο μήνυμα αυτό υπάλληλος ΝΣ ενημερώνει για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα ΚΑΕ. Το mail αυτό σύμφωνα πάντα με τον Ν. Σ. του το έστειλε ο Μ. Μπαλαούρας, ενώ επισυνάπτεται, πριν κατατεθεί ολόκληρη η επίμαχη τροπολογία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News