Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 17:19
BUSINESS & FINANCE

«Καμπανάκι» από CEOs: Κίνδυνος για βαθιά ύφεση στην Ευρώπη

«Καμπανάκι» από CEOs: Κίνδυνος για βαθιά ύφεση στην Ευρώπη

Φόβους για βαθιά ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν οι CEOs μεγάλων εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου, την ώρα που ακόμα απορροφούνται οι κραδασμοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό είναι ισχυρή και το ενεργειακό έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα.

Το ένα οικονομικό σοκ μετά το άλλο «χτυπούν» την Ευρωζώνη, με τις τιμές ενέργειας και τροφίμων να βρίσκονται στα ύψη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε συνδυασμό και με το πλήγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των lockdowns στην Κίνα, έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τον στασιμοπληθωρισμό και μια μετέπειτα ύφεση.

«Σίγουρα βλέπουμε να πλησιάζει μία μεγάλη ύφεση. Προς το παρόν απλά τη βλέπουμε να πλησιάζει. Η ζήτηση είναι ακόμη υψηλή καθώς βγαίνουμε από την κρίση του κορωνοϊού» λέει στο CNBC ο Στέφαν Χάρτουνγκ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού Bosch. 

Προσθέτει ότι: «Υπάρχει ακόμα [η ζήτηση] και αυτό μας χτυπάει στην Κίνα, αλλά το βλέπουμε αυτό σε πολλές περιοχές του κόσμου, η ζήτηση των καταναλωτών έχει αυξηθεί μάλιστα σε κάποιες περιοχές».

Ο Χάρτουνγκ επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη ζήτηση για οικιακές συσκευές και οχήματα, αλλά εκτίμησε ότι αυτή θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία. 

«Αυτό σημαίνει πως για μία συγκεκριμένη περίοδο η ζήτηση θα είναι ακόμη εκεί, ακόμη και εάν βλέπουμε τα επιτόκια να αυξάνονται και τις τιμές να ανεβαίνουν. Ωστόσο, κάποια στιγμή, δεν θα έχουμε μόνο κρίση προσφοράς. Θα έχουμε και κρίση στη ζήτηση. Και τότε σίγουρα μας περιμένει βαθιά ύφεση», προειδοποιεί.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ, ανέφερε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

«Τα επιδεινούμενα lockdowns στην Κίνα και ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών ως αντίδραση στις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει μια προσωρινή συρρίκνωση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο», σημείωσε.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ένα άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να φέρει μια πιο σοβαρή ύφεση. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν αποτύχει η πολιτική της Fed με την κρίση να κρατάει μέχρι και το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σμίντινγκ ανέφερε ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση μόνο στο χειρότερο σενάριο.

Από τη μεριά του, ο Μαρκ Μπράνσον, πρόεδρος της γερμανικής BaFin, ανέφερε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία ή περαιτέρω προβλήματα στην προμήθεια ενέργειας αποτελούν κίνδυνο για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ιδιαίτερα για τον τομέα της βιομηχανίας.

Ο Σλάβομιρ Κρούπα, αναπληρωτής CEO της Societe Generale, είπε από την πλευρά του στο CNBC πως η γαλλική τράπεζα παρακολουθεί στενά τα μακροοικονομικά δεδομένα. «Οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση» σημείωσε. 

Ο Όλα Καλένιους, CEO της Mercedes Benz, και ο Χέρμπερτ Ντις, CEO της Volkswagen έκαναν επίσης λόγο για ένα περιβάλλον «γεμάτο προκλήσεις» για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι προκλήσεις αυτές είναι οι ελλείψεις σε τσιπ και τα lockdown των εργοστασίων στην Κίνα, σε συνδυασμό φυσικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης βλέπει και ο Σόρεν Σκου, επικεφαλής του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, αλλά πιο μεσοπρόθεσμα – δηλαδή στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη ύφεση

Goldman Sachs: Στο 35% οι πιθανότητες ύφεσης την επόμενη διετία

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News