Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 13:35
BUSINESS & FINANCE

Άνω του 5% η βουτιά στο πετρέλαιο

Άνω του 5% η βουτιά στο πετρέλαιο

Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η μετάλλαξη του ιού έχει επαναφέρει τις κορωνο-ανησυχίες για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέχεια των διευρυμένων απωλειών σε Ευρώπη και Αθήνα, η κάμψη στην τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει το 5% τόσο για τα συμβόλαια WTI όσο και για τα συμβόλαια Brent. Αποτέλεσμα είναι η τιμή του αργού να υποχωρεί στα 46,56 δολάρια ανά βαρέλι στις ΗΠΑ και στα 49,62 δολάρια ανά βαρέλι στην Ευρώπη.

Κι όλα αυτά, μάλιστα, ενώ την Παρασκευή η αγορά του πετρελαίου έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, χάρη στις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού προκαλεί έντονες ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κάτι το οποίο ενδεχομένως να καθυστερήσει την άρση των μέτρων και κατ’ επέκταση, την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Η αγορά πετρελαίου βρισκόταν σε ρυθμούς “bull market”, αγνοώντας τους αρνητικούς παράγοντες, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι η διεύρυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όμως, οι προσδοκίες των επενδυτών έχουν ξαφνικά εξαφανιστεί» επισημαίνει ο Καζουχίκο Σάιτο, αναλυτής της Fujitomi Co.

Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης, ως απόρροια της ανάκαμψης της οικονομίας, δεν είναι τόσο δεδομένη όσο ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες διαμηνύουν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν ανοσία και έναντι της νέας μετάλλαξης.

Στο μεταξύ, στο σπιράλ αρνητικών εξελίξεων συμβάλλει και η διαρκής αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής, η οποία για την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News