Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 11:35
BUSINESS & FINANCE

Η σύντροφος Πούτιν και Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο στόχαστρο κυρώσεων

Η σύντροφος Πούτιν και Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο στόχαστρο κυρώσεων

Μετά τις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο στόχαστρο του έκτου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας μπαίνει και η φημολογούμενη ως σύντροφος του Ρώσου ηγέτη.

Πρόκειται για την Αλίνα Καμπάεβα, πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, η οποία μάλιστα είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο ατομικό και ήταν σημαιοφόρος της χώρας της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

Η 39χρονη σήμερα γυναίκα είναι επικεφαλής της National Media Group, μιας εταιρείας που έχει μερίδια σχεδόν σε όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύντροφος Πούτιν και Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο στόχαστρο κυρώσεων-1

Η πρώην γυμνάστρια ήταν προηγουμένως βουλευτής στο κόμμα του Πούτιν για σχεδόν επτά χρόνια, πριν αναλάβει τη σημαντική θέση στο «τιμόνι» της National Media Group το 2014, παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχετική εμπειρία.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διασπείρουν κυβερνητική προπαγάνδα και άρα η εταιρεία πίσω από αυτά είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη πράξεων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο, η Καμπάεβα «είναι στενά συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν». Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι ο 69χρονος Πούτιν έχει σχέση με την Καμπάεβα ή ότι έχουν παιδιά.

Το 2008, μια εφημερίδα είχε τολμήσει να γράψει για τον χωρισμό του Πούτιν με την επί πολλά χρόνια σύζυγό του, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης σκοπεύει να παντρευτεί την κατά 30 χρόνια μικρότερη γυμνάστρια. 

Ο Πούτιν είχε εκφράσει, τότε, την έντονη δυσαρέσκειά του και η εφημερίδα έχασε τη χρηματοδότησή της και έπειτα έκλεισε. Τελικά, το διαζύγιο του Ρώσου προέδρου με την επί 30 χρόνια σύζυγό του, Λιουντμίλα, ανακοινώθηκε επίσημα το 2013.

Η σύντροφος Πούτιν και Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο στόχαστρο κυρώσεων-2

Το όνομα της Καμπάεβα έχει πέσει και στο τραπέζι των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τη νεαρή γυναίκα καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι θα αυξηθεί η ένταση με τον Πούτιν.

Στο στόχαστρο των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα βρεθούν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, καθώς και η οικογένεια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ (ο ίδιος τελεί ήδη υπό κυρώσεις).

Η λίστα των κυρώσεων πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ, με τη σχετική συνάντηση και τις ενδεχόμενες αποφάσεις να λαμβάνουν χώρα το πρωί της Παρασκευής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Οι χώρες της ΕΕ «σχεδόν» έχουν συμφωνήσει για νέες κυρώσεις, είπε κορυφαίος διπλωμάτης

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωπαϊκό σχέδιο για μπλόκο στις αγορές real estate από Ρώσους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News