Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Εξωπραγματικός πληθωρισμός – Στο 70% τον Απρίλιο

Τουρκία: Εξωπραγματικός πληθωρισμός – Στο 70% τον Απρίλιο

Ξεφεύγει εντελώς ο πληθωρισμός της Τουρκίας, ο οποίος σημείωσε νέα άνοδο τον Απρίλιο μετά το ράλι των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και του εγχώριου κόστους τροφίμων.

Τον μήνα που μας πέρασε, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 70%, ενώ τον Μάρτιο είχαν διαμορφωθεί στο 61,1%. Η επίδοση αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις αναλυτών του Bloomberg για πληθωρισμό στο 67,8%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,25%, έναντι της μέσης εκτίμησης για 5,75%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της έκθεσης της Turkstat για τον πληθωρισμό:

  • Οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 7,67% κατά τη διάρκεια του μήνα, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό σε περίπου 122%. Έτσι, η Τουρκία κατέγραψε τριψήφιο ετήσιο πληθωρισμό χονδρικής για τρίτο μήνα.
  • Ο πληθωρισμός της ενέργειας σκαρφάλωσε στο 118,2% από 102,9% τον Μάρτιο, λόγω του παγκόσμιου ράλι στις τιμές ενέργειας που επηρεάζει το κόστος στις υπηρεσίες και τα διυλισμένα προϊόντα.
  • Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτή, αυξήθηκαν 89% ετησίως από 70,3% την ίδια περίοδο πέρσι.
  • Ο δομικός δείκτης πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τον αντίκτυπο από ευμετάβλητα προϊόντα όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και ο χρυσός, αυξήθηκε στο 52,4% από 48,4%.
  • Στις σημερινές συναλλαγές, η τουρκική λίρα χάνει 0,7% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να βρίσκεται στις 14,84 λίρες ανά δολάριο.
  • Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τον Απρίλιο, αφότου τα μείωσε κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021.
  • Η κίνηση αυτή έφερε τα πάνω-κάτω με τη λίρα και αντιστοίχως εκτινάχθηκαν οι τιμές καταναλωτή. Αν και η λίρα επανήλθε σε βιώσιμα επίπεδα, θεωρείται ότι έχασε το 10% της αξίας σε σχέση με το δολάριο πέρσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε δυσθεώρητα επίπεδα ο πληθωρισμός – Στο 42,8% η πρόβλεψη για φέτος

Η Τουρκία στενάζει κάτω από πληθωρισμό-ρεκόρ

Τουρκία: Στο εξωφρενικό 61,44% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News