Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 17:57
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΠΟΙΖΩ: Πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ

Κατατέθηκε επίσημα η πρώτη συλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ από την Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες από το ΙΝΚΑ και την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Η συλλογική αγωγή αφορά, μεταξύ άλλων την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρε ότι η χρέωση προμηθειας με τη ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται με μια «πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία», ενώ από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή της «μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση των καταναλωτών» τον Αύγουστο του 2021 υπήρξαν «τεράστιες αυξήσεις» στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μάλιστα, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι πρόκειται να κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά άλλων προμηθευτών για τη χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, καθώς και την «παράνομη και μονομερή» μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω νομικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που ως στόχο θα έχουν:

  • την προσωρινή προστασία απέναντι σε διακοπές παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας και
  • την αποκατάσταση της ζημίας τους λόγω της χρήσης της παράνομης αυτής ρήτρας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συσπείρωση των καταναλωτών και άσκηση πίεσης στη Κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν συντελεστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγή κατά της ΔΕΗ από τους παραγωγούς λαϊκών αγορών

Τιμολόγια ρεύματος: Τι λέει η ΡΑΕ για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News